Taustalla – Heidi Lehessalo

Halusimme esitellä erilaisia henkilöitä ja toimintoja, joita Kamraatit- yhteisössä on. Tästä syntyi ajatus blogisarjasta ”Taustalla”, jossa toiminnassa mukana oleva kertoo omin sanoin roolistaan. Seuraavana on vuorossa Heidi.

Olen toiminut Kamraatit -yhdistyksessä mukana vuodesta 2015, joista viimeiset kaksi kautta olen ollut myös yhdistyksen puheenjohtajana. Tässä kirjoituksessa avaan mitä kaikkea tehtäviini kuuluu.

Kamraatit -toiminta kokonaisuutena on puheenjohtajan vastuulla. Päävastuunani on pitää huoli siitä, että kaikki aktiivitoiminnassa mukana olevat tietävät oman tehtävänsä sekä meidän arvomme ja tavoitteemme. Kamraattien tärkein arvo on, että kaikki tehdään kannattajilta kannattajille, kaikki julkaisut ja muu mitä tuotamme, on IFK-kannattajien tekemää. Toinen tärkeä arvo on, että pyrimme tekemään koko IFK- perheelle sopivaa tuotantoa – lapsista mummoihin ja vaareihin.

Hallinnollista vastuuta on esimerkiksi sääntöjen mukaiset kokoukset, jäsenasiat, kassanhallinta ja tilinpäätökset sekä muut lain vaatimat asiat. Tänä vuonna esimerkiksi tietosuojalain muutokset työllistivät vielä kauden päätyttyä meitä paljon. Toki näissä on tehtäviä jaettu, mutta lopullinen vastuu on minulla. Yhdistyksen hallituksessa on lisäkseni kuusi henkilöä. Hallituksen vastuulla on tehdä kaikki suuret päätökset, esimerkiksi myytävistä tuotteista ja muista rahankäytöllisistä asioista. Hallitusporukkamme useimmiten ideoi uudet toteutettavat asiat, mutta kuuntelemme kyllä sekä yhdistyksen muita aktiiveja että kyselemme usein koko yhteisöltä ideoita ja niitä tulee myös kyselemättä. Hyvä niin. Isoja asioita usein pystytään edistämään kauden ollessa tauolla.

Hoidan myös pääosan hyväntekeväisyyskontakteista, joista Hope on ollut muutaman vuoden kanssamme yhteistyössä. Näkyvin tempauksemme oli, kun toimme perheitä matsiin järjestäen heille kyydit, liput, tarjoilut ja tapaamisen alumnipelaajan kanssa. Tällekin kaudelle on jo Hope-yhteistyötä sovittu, mutta se tehdään enemmän taustalla. Sylvan kanssa on tarkoitus aloittaa yhteistyö tällä kaudella, alustavasti viime kaudella asiasta puhuimme, mutta mitään ei ole lyöty lukkoon. Onneksi kauden alkuun on vielä muutama viikko aikaa. Uskon, että tästä tulee taas vähän näkyvämpi osa ja yhteisö toivon mukaan pääsee mukaan auttamaan syöpäsairaita lapsia.

Vastuullani on lisäksi yhteistyö kumppaneiden kanssa, niitä en hoida yksin, vaan saan apua Jugilta. Yritämme keksiä mitkä yritykset voisivat olla kiinnostuneita yhteistyöstä Kamrattien kanssa ja mitä voisimme tarjota heille vastineeksi. Yhteistyö voisi olla etuja jäsenille tai esimerkiksi rahallista osallistumista toimintaamme, esimerkiksi kuljetuksiin. Kamraatit on yhdessä Jangsterien kanssa koko perheelle sopivaa toimintaa ja lähtökohtaisesti olemme pyrkineet etujakin miettimään sitä kautta. Keskustelut usein saadaan käyntiin vasta suurimman lomakauden päätyttyä elokuussa ja kauden alkuun on enää vähän aikaa, elokuu onkin kiireisin kuukausi näin puheenjohtajan näkövinkkelistä. Mikäli sinulla on ideoita yhteistyöhön tai kontakteja, jotka voisivat olla kiinnostuneita, niin laitahan minulle meiliä. Laitan kirjoituksen loppuun yhteystietoni.

Viime kauden päätteeksi meitä pyydettiin ottamaan vastuullemme myös Jangsterit-toiminta sekä sen kehitys. Tätä kautta tulikin mukaan pari uutta henkilöä lisää aktiiveihin. Meillä on Kamraatit-yhdistyksen aktiiviporukassa tällä hetkellä 18 jäsentä, jangsterivetäjät ja minut mukaan lukien. Lisäksi viitisen henkilöä ympärillämme avustavat säännöllisen epäsäännöllisesti. Kiitos teille kaikille.

Tehtävääni kuuluu myös aktiivinen yhteydenpito IFK -toimiston väen kanssa, esittelemme heille
suunnitelmiamme ja tavoitteitamme, saamme palautetta ja välillä suunnittelemme asioita yhdessä. Lisäksi osallistun IFK:n kannattajaryhmien yhteisiin tapaamisiin, joita on järjestetty muutaman kerran vuodessa.

Toimintaan mukaan lähdettyäni vuonna 2015, olen ensisijaisesti vastannut Kamraattien sosiaalisesta mediasta. Ajatuksenamme on toimia mahdollisimman ammattimaisesti ja laadukkaasti, vaikka olemmekin kaikki tässä vapaaehtoistoiminnan tiimoilta ja kannattajataustalla, eikä kukaan meistä ole varsinaisesti markkinoinnin tai sosiaalisen median ammattilainen. Vastuulleni on kuulunut esimerkiksi julkaisujen aikatauluttaminen, eli suunnittelen minä päivänä mitä julkaistaan ja kuinka usein julkaistaan. Lisäksi laadin sosiaaliseen mediaan strategian. Tällä tarkoitamme esimerkiksi määrällisten ja laadullisten tavoitteiden määrittelyä, millä tyylillä (äänellä) missä somekanavassa toimimme. Lisäksi mietin, miten asioita mitataan ja missä kanavissa haluamme olla mukana. Esittelen luonnokseni strategiasta muille somea tekeville Kamraatit -yhdistyksen aktiiveille ja yhdessä viilaamme meille sopivan suunnitelman. Strategia on luotu kolmeksi tai neljäksi vuodeksi eteenpäin ja sitä tarkennetaan kausittain.

Apunani on ollut parin kauden ajan ammattilainen, joka tuntee urheilun markkinointia hyvin, Anu Laitila. Anu sparraa ja mentoroi, häneltä olenkin voinut kysyä aina kun siltä on tuntunut. Suuri kiitos Anu sinulle. Koetan kehittää itseäni jatkuvasti, jotta saisimme laadukkaampaa materiaalia. Olen käynyt kurssin, jolla opiskeltiin erilaisia hyödyllisiä työkaluja sosiaaliseen mediaan liittyen. sosiaalisen median markkinointikurssin, kurssin jolla opeteltiin tekemään parempia somekuvia, photoshop -kurssille menen syyskuussa ja opiskelen avoimessa yliopistossa urheilujohtamista, josta urheilumarkkinointi juuri työn alla. Luonnollisesti aiheeseen liittyvien medioiden seuraaminen, uudet toiminnot ja erilaiset urheilumediat kuuluvat olennaisena osana oman osaamisen kehittämiseen.

Kamraatit- yhteisön sukupuolijakauma

Teen itse päivittäin somessa ”töitä”. Osallistun keskusteluihin omalla nimelläni sekä hoidan erilaisia julkaisuja yhdessä tiimimme kanssa. Kaikkein eniten käytän aikaa suurimmassa yhteisössämme Instagramissa. Siellä seuraan mm. #kamraatit, #HIFK ja uutena #bättrefolk tehtäviä julkaisuja ja välillä osallistun niihin liittyviin keskusteluihin mukaan. Meille tulee paljon yksityisviestejä ja niihin vastaaminen mahdollisimman pian on tärkeää.

Vastaan myös siitä, että meillä on sovitut julkaisut tehtynä eli esimerkiksi matsipäivien etkot, kokoonpanot, jatkot sekä esimerkiksi podcasteihin on julkaisukuvat ja julkaisu tehdään aikataulun mukaisesti. Lisäksi olen tarvittaessa backupina, jos twitterseurantaan ei vakiotekijöistä ole kukaan saatavilla. Varsinkin kotipeleissä tämä on osoittautunut haastavaksi, Nordikselta peliä seuratessa on paljon vaikeampaa twiittailla kuin televisiokuvan ääreltä.

Mikäli kiinnostuit toiminnastamme ja haluaisit mukaan, niin laita vapaamuotoinen hakemus
heidi@kamraatit.com. Kaikki toimintamme on vapaaehtoistoimintaa, emmekä pysty maksamaan rahallista korvausta tehtävistä.