Taustalla – Kynsy

      Ei kommentteja artikkeliin Taustalla – Kynsy

Halusimme esitellä erilaisia henkilöitä ja toimintoja, joita Kamraatit- yhteisössä on. Tästä syntyi ajatus blogisarjasta ”Taustalla”, jossa toiminnassa mukana oleva kertoo omin sanoin roolistaan. Seuraavana on vuorossa Kynsy.

…ja lätkää. Eli pääasiassa juuri näin!

Kynsy tässä moro. Olen yksi niistä taustalla hämmentävistä kamraateista. Alun perin minut rekryttiin Kamraatteihin hoitamaan otteluiden liveseurantaa Twitterissä erään toisen, toistaiseksi nimeltä mainitsemattoman kamraatin kanssa. Twitteriin piti saada perusseurannasta poikkeava ote. Rentoa meininkiä, giffejä, vastustajajoukkueiden tilien lämmittämistä. Sitä tein toissa kaudella usein. Ilmeisen onnistuneesti, koska palautetta tuli skaalalla ’väsynyttä pa**aa’ – ’parasta pitkiin aikoihin’. Tunteita oli herätetty ja tavoitteeseen päästy. Kamraattien twittertilin seuraajamäärä nousi ja trafiikki lisääntyi.

Tällä kaudella olen edelleen ollut livenä muutamia kertoja Twitterissä, mutta uutena täksi kaudeksi tuli kuvaushommat Kamraateille. Kuvausharrastuksen aloitin jo vuosia sitten ja jokunen vuosi takaperin alkoi myös urheilukuvaus kiinnostamaan. Pitkiä linssejä, nopeita kameroita ja isoja reppuja. Todella katu-uskottavaa touhua. Erään tuntemani ammattikuvaajan kyydissä pääsin muutaman kerran hallille kuvaamaan IFK:n matseja parin kauden ajan, jopa finaaleissa 2015-16 käytiin. Näitä kuvia jaoin myös Kamraateille. Täksi kaudeksi minulle järjestyi Kamraattien kautta oma kuvauslupa hallille. Olin piireissä. Kahden intohimon yhdistäminen yhdeksi tapahtumaksi oli ruuhkavuosia elävälle väsyneelle vanhemmalle lottovoitto.

Ottelupäivänä menen yleensä ajoissa hallille, viimeistään klo 17:ksi arkipäivinä. Moikkaamaan tuttuja, jos sellaisia on paikalla, tai muuten vain latailemaan akkuja työpäivän päätteeksi. Sekä
kameran että omia. Toimeksianto kuvien suhteen on lähikuvat sekä pelitilannekuvat. Mieluiten kaikista pelaajista. Kuvia siis pitää toimittaa fanikäyttöön vähän enemmän kuin ehkä muihin
julkaiseviin medioihin. Niissä tärkeimmät on pelin ratkaisija(t) ja jos jostain pelaajasta ollaan tekemässä spesiaali tai hän on muuten ajankohtainen (esim tasasadat liigaotteluiden määrässä).
Kamraateille hyviä lähikuvia saa jo alkulämmöiltä vaihtoaitioiden välistä.

Runkosarjassa mediakiinnostus on vähäisempää, samalla tavalla kuin katsomoissakin. Hallilla on silloin hyvin tilaa myös kuvaajille ja parhaille paikoille on helppo päästä. Playoffeissa suuren
urheilujuhlan tunne välittyy myös mediahuoneeseen ja taistelu hyvistä (vapaina olevista) paikoista käydään first come, first served – hengessä. Tärkeimmillä medioilla on valmiiksi nimetyt paikat. Alkukaudesta pleksien takaa jään tasalta saa vielä ihan ok kuvia, loppukaudesta lasit ovat jo todella likaiset ja kuluneet, joten sinne ei oikein mielellään mene tai
ainakin puhtaan paikan löytyminen on vaikeaa. Lisäksi ihan kaikki paikat eivät kelpaa, koska lasit vääristävät melkoisesti – vain kohtisuoraan läpiammuttuna kuva on terävä. Hyvä paikka, hyvät kuvat. Muuten joutuu tekemään kompromisseja.

Kuvaaminen tapahtuu melko tiukalla aikataululla. Kamraateille kuvatessa ei ihan välittömästi tarvitse kuvia laittaa, mutta saman illan aikana kuitenkin. Erätauoilla jo 1-2 hyvää kuvaa, jos sellaisia on. Kuvia käyn läpi jokaisella erätauolla. Ottelusta tulee 1500 – 3000 kuvaa riippuen kuinka paljon tapahtumia jäällä on ollut. Jos erätauolla ehtii jo rankkaamaan sen erän kuvat, niin ottelun jälkeen on huomattavasti vähemmän hommia. Yhden kuvan editointiin ei kovin kauaa mene. Varsinkin kun valon suhteen ollaan tasaisissa olosuhteissa, voi yhden kuvan editin helposti kopioida kaikkiin. Kamerathan on manuaalilla, joten eroja ruutujen välille ei valotuksen suhteen tule. Yksittäisiin kuviin tarvittaessa pieni rajaus ja reilussa tunnissa on kuvahommat hoidettu. Kuvapankkiin siirtyy ottelusta riippuen 25-40 valmista kuvaa.

Kamraateille kuvaan ’rakkaudesta lajiin’ ja saan hyvää treeniä. Mutta Kamraattien kautta aukesi myös maksettu työ HIFK Fotbollin edareihin. Kesällä kuvataan siis jalkapalloa ihan prona ja syksyllä jatkuu hallilla taas harrastushommat.

Minut ja kuvani löydät Twitteristä ja IG:stä.

Kynsy kiittää – Gynsy tackar

Twitter: @gynsy

IG: @gynsy ja @andnowsports