CHL ja HIFK:n nousu eurooppalaiseksi suurseuraksi

Alku CHL:ssä vaikutti lupaavalta. Tappio Brynäsiä vastaan tuli vasta jatkoajalla hyvällä peliesityksellä, mutta tämän jälkeen taso suorastaan romahti.  Müncheniä vastaan joukkue oli vastaantulija ja Brynäs hoiti myöskin vierasottelun Helsingissä selvästi.  HIFK onnistui lopulta voittamaan vain ennakolta heikomman Krakovan kahdesti peleissä, joilla ei ollut enää mitään merkitystä jatkoon pääsyn kannalta. Otteluissa Krakovaa vastaan pelattiin enää kunniasta ja annettiin junioreille näyttöpaikkoja. Niklas Nordgren käyttikin paikkansa hienosti tehden ensimmäisessä pelissä hattutempun ja toisessa pelissä tehot 1+2. Niilo Halonen hoiti myös tonttinsa maalilla hienosti pelaamalla heti nollapelin. Loppusaldoksi jäi siis 4 tappiota ja kaksi voittoa.

copyright of the photo: Champions Hockey League

 

IFK:n hallituksen puheenjohtaja Timo Everi on kertonut, että CHL:n panostetaan, mutta tämä ei ole valitettavasti juurikaan realisoitunut kentällä. Everi sanoi jo vuonna 2013, että joukkueen täytyy olla valmiimpi jo syksyllä, eikä aluksi harjoitella CHL:ssä ja sitten ruveta pelaamaan liigaa. (HIFK 9.12.2013.) Minkäänlaista muutosta ei ole tapahtunut neljässä vuodessa. Alkukaudesta joukkueen peli näyttää kaudesta toiseen siltä, kuin pelaajat eivät olisi koskaan pelanneet yhdessä, vaikka valmennustiimi olisi pysynyt samana ja pelaajien vaihtuvuus olisi ollut maltillista. Mielestäni minimitavoite on jatkoon pääsy ja tämä on aikaisemmilla kausilla toteutunutkin (välillä rimaa hipoen), mutta nyt jäätiin alkulohkoon. Tämä on allekirjoittaneelle kova pettymys. CHL-pelit ovat kiinnostavia, koska ne antavat mahdollisuuden nähdä koviakin eurooppalaisia joukkueita ja mittauttaa joukkueen tason kansainvälisesti. Tämä mittari ei valitettavasti mairittele HIFK:ta. Toki aina silloin tällöin tulee kausia, jolloin epäonnistutaan, mutta Liigan suurimmalla pelaajabudjetilla tulisi pääsääntöisesti tehdä vuodesta toiseen hyvää urheilullista tulosta niin Liigassa kuin CHL:ssä. Hyvä urheilullinen tulos on  kuitenkin enemmänkin poikkeus.

Olen ymmärtänyt, että HIFK haluaa olla eurooppalainen suurseura ja urheilullinen menestys on edellytys tälle. Eurooppalaisella suurseuralla tulee myös olla hyvä omien junioreiden tuotanto ja heille tulee antaa kunnon mahdollisuuksia lyödä itsensä läpi liigatasolla. Vuosia oma pelaajatuotanto on ollut alavireistä, mutta nyt lupaavia junioreita on tehnyt läpimurron tai ovat lähellä sitä.

Jotta HIFK voisi olla eurooppalainen suurseura, niin sen tulee määritellä mitä haluaa olla ja miten tähän päästään. Valmentaja tulee valita sen mukaan, mitä HIFK on ja valmentajan tulee kyetä sitoutua tähän, eikä niin, että HIFK muuttuu aina uuden valmentajan myötä. Tähän olisi nyt loistava tilaisuus Nybondaksen poistuessa takavasemmalle ja etsittäessä uutta urheilutoimenjohtajaa.  Toimitusjohtaja Jukka Valtanen määritteli uudelta urheilutoimenjohtajalta vaadittavien edellytyksen olevan seuraavia:

  1. Tulee tuntea suomalaiset pelaajat
  2. On omattava hyvät suhteet agentteihin
  3. Osattava löytää oikeat pelaajat oikeaan ruutuun oikealla hinnalla
  4. Pystyttävä sparraamaan, tukemaan ja haastamaan valmennusta
  5. Osattava hyvät johtajaominaisuudet, jotta pystyy rakentamaan pelillisen ja urheilullisen identiteetin uusiksi perinteitä kunnioittaen, jotta saavutetaan pitkäaikaista menestystä. (Ruutu 7.10.2017.)>

Iltasanomat uutisoi, että urheilutoimenjohtajan valinnassa ovat päässeet loppusuoralle Mika Kortelainen, Veli-Pekka Kautonen ja kolmas, ilmeisesti seuran ulkopuolelta tuleva ehdokas. (Iltasanomat 26.10.2017.) Sekä Kortelainen että Kautonen ovat meritoituneita pelaajina, mutta mielestäni Valtasen esittämät edellytykset eivät kummallakaan täyty. Yhdessä he täyttäisivät kriteerit, mutta tehtävään valitaan vain yksi henkilö (toivottavasti), joten toivon, että kolmas henkilö olisi vakuuttavampi. Voisi olla myös paikallaan  että henkilö tulee joukkueen ulkopuolelta ja saisi tuuletettua toimintatapoja.

Toivon, että HIFK onnistuu uudistumaan ja nousee eurooppalaiseksi suurseuraksi saavuttaen pitkä-aikaista menestystä niin Euroopan kaukaloissa kuin kotoisilla kentilläkin.

Juri ”EN GÅNG IFK, ALLTID IFK”

PS. Tobias Salmelainen sieltä sitten lopulta tuli. Olen tyytyväinen valintaan, Salmelainen tulee HIFK:n sisäpiirin ulkopuolelta omaten kuitenkin vahvan IFK-taustan. Hän omaa sopivan taustan ja koulutuksen sekä suhteita tehtävän hyvään hoitamiseen. (HIFK 2.11.2017). Johtajan ominaisuuksista en osaa sanoa, mutta nyt satsattiin tulevaisuuteen valitsemalla nuori ja moderni johtaja. Mieleen tulee nuori ja tuntematon Jarmo Kekäläinen, joka on edennyt NHL:ään asti urallaan.  Nähtäväksi jää mitä tuleman pitää, mutta minulla on tästä hyvä kutina.

Lähteet:
HIFK 9.12.2013. https://hifk.fi/liiga/2013/everi-taetae-chl-on-ifklle/. Internetsivu. Viitattu 29.10.2017.
HIFK 2.11.2017. https://hifk.fi/liiga/2017/tiedote-tobias-salmelainen-ifkn-urheilujohtajaksi/. Internetsivu. Viitattu 2.11.2017
Iltasanomat 26.10.2017.https://www.is.fi/sm-liiga/art-2000005423791.html. Internetsivu. Viitattu 29.10.2017.
Ruutu 7.10.2017.https://www.ruutu.fi/video/3104223. Internetsivu. Viitattu 29.10.2017.