Täältä sinne ja sieltä tähän

Palataanpa hetkeksi takaisin syyskuuhun. Ehkä tekin kävelitte lähimarketissanne lihaosaston läpi. Ehkä tekin mietitte siinä kohdalla, että tuosta minä sitten ostan ensi keväänä mestaruuskattilaan nakit. Minä ainakin mietin. Voin puhua vain omasta puolestani, mutta uskon, että monella meistä on käynyt viime kuukausien aikana mielessä, että taitaa jäädä nakit ostamatta tällä kaudella. Ja niin on käynyt myös minulle.

IFK:n alkukausi on ollut yhtä ailahtelevainen kuin juhannuksen sääennusteet. Ikinä ennen pelipäivää ei ole voinut ennustaa, kuinka illan matsissa tulee käymään. Kuitenkin huonojenkin hetkien välissä on ollut välähdyksiä hyvästä tekemisestä ja etenemisestä kohti kevättä.

kuva1

Syksyn aikana olen kuullut monen suusta “pelaajat eivät pelaa oikealle joukkueelle”- kommentteja. IFK:n sloganissa on sana “taisteleva” ja se on joiltain päässyt unohtumaan kauden mittaan ja jäällä on näkynyt värittömiä punapaitoja.

En silti ymmärrä, miksi jotkut ihmiset alkavat esimerkiksi boikotoimaan hallilla käymistä, mielenilmauksena joukkueelle ja valmennukselle. Itse näen asian siten, että kukaan joukkue tuskin häviää tahallaan. Tämän mielipiteeni esille tuotuani olen saanut kommentteja siitä, kuinka katson vain peliä punaiset lasit silmilläni. Itse koen olevani kuitenkin suhteellisen kriittinen myös omaa joukkuettani kohtaan. Mielestäni pelien boikotoiminen ei silti ole mikään avain onneen. Pohjoisessa asuvana voin vain elätellä toiveita IFK:n kausikortista ja lähes kaikkien kotipelien näkemisestä paikanpäällä. Olkaa kiitollisia niistä asioista mitä teillä on, jotkut voivat vain haaveilla niistä.

kuva2

Monet ovat kehitelleet erinäisiä ratkaisuja ongelmaan nimeltä häviäminen. On ehdotettu valmentajanvaihdosta, uusia pelaajia ja loukkaantuneiden odottelua. Myös koko seuran johtoa on kritisoitu sijoituksesta sarjataulukossa. Kuitenkin uskon, että tähän ongelmaan ei ole vain yhtä toimivaa ratkaisua. Oma näkökulmani on, että suurien muutosten tekeminen sekoittaa vain pakkaa entisestään.

Sillä aikaa kun fanit ovat kehitelleet kauhukuvia keväästä, on IFK hitaasti, mutta varmasti alkanut kohentaa sijoitustaan sarjataulukossa. Yhden pelin aikana sijoitus nousi jo viisi pykälää ylöspäin, joka on selvästi merkki paremmasta. Nämä hyvät pelit, onnistuneet yksilösuoritukset ja joidenkin pelaajien hurja tasonnosto ovat monelta fanilta jääneet huomaamatta valittamisen lomassa.

kuva3

Niin oman kuin muidenkin joukkueiden kritisointi kuuluu oleellisesti jääkiekkoon, mutta kehotan silti keskittymään välillä myös hyviin asioihin. Uusi ajattelutapa saattaa muuttaa maailmaa kummasti. Vaikka IFK:n fanit tunnetaankin laajalti jääkiekkotuntemuksestaan, on kuitenkin muistettava, että meidän vaikutusmahdollisuutemme ovat silti suhteellisen pienet. Voimme tsempata joukkuetta ja seisoa omiemme takana tai vaihtoehtoisesti voimme antaa tämän fanikulttuurin murentua. Päätös tästä on kaikilla meillä. Pidetään edelleen punainen lippu korkealla.