Odotuksia ja ajatuksia alkaneesta kaudesta

LÄHTÖKOHDAT

Viime kaudella IFK pääsi takaisin sinne minne kuuluisi jatkuvasti eli mitalitaisteluun mukaan. 8/10 kaudesta IFK:n tulisi olla lopputuloksissa poffien jälkeen neljän parhaan joukossa. Nythän tilanne on ollut lähestulkoon päinvastoin, mitalipelit ovat olleet harvinaista herkkua. IFK:n resurssit ovat kuitenkin omaa luokkaansa, rosterin ollessa aina laadukas. Viime kauden runkosarjan voiton ja finaalitappion jälkeen faneille ei kelpaa mikään muu kuin mestaruus ja tästä ajatuksesta pääsemmekin ihmettelemään alkanutta kautta.

Alkaneelle kaudelle joukkue on uudistunut suhteellisen maltillisesti kärkipelaajien lähdettyä, mutta runkopelaajien jatkaessa joukkueessa. Alla lähteneet, saapuneet ja jatkavat pelaajat. L pelaajan nimen takana tarkoittaa hänen olleen loukkaantunut tekstiä kirjoitettaessa.

Lähtenyt

Hyökkääjät

 • Teemu Ramstedt
 • Tomas Zaborsky
 • Siim Liivik

Puolustajat

 • Joonas Järvinen
 • Matt Generous
 • Lauri Taipalus
 • Yohann Auvitu
 • Keith Aulie

Maalivahdit

 • Ville Husso
 • Christian Heljanko

Saapunut

Hyökkääjät

 • Juhamatti Aaltonen
 • Lennart Petrell
 • Juha Jääskä

Puolustajat

 • Saku Salmela
 • Teemu Eronen  L
 • Joe Finley
 • Miro Heiskanen

Maalivahdit

 • Niklas Bäckström
 • Niilo Halonen

Jatkaa

Hyökkääjät

 • Roope Hintz  L
 • Robert Leino
 • Henri Tamminen
 • Joonas Rask  L
 • Jasse Ikonen
 • Corey Elkins
 • Juuso Puustinen
 • Panu Mieho
 • Mika Partanen
 • Arttu Luttinen  L
 • Thomas Nykopp
 • Micke-Max Åsten
 • Miro Saarelainen
 • Tomi Tuomisto

Puolustajat

 • Miihkali Teppo
 • Juuso Salmi (2kk)
 • Daniel Grillfors
 • Eemeli Heikkinen  L
 • Tommi Taimi
 • Miro Karjalainen

Maalivahdit

 • Kevin Lankinen

AJATUKSIA

Joukkueen rungon pysyttyä suhteellisen hyvin kasassa ihmetystä on jälleen herättänyt joukkueen sekava peli, jossa viisikko ei tahdo pysyä kasassa, keskialueen ylittäminen on vaikeaa ja pääsääntöisesti pelaaminen on tyyliltään “kiekko päätyyn ja perään”. Ylivoimapelaaminen (myös kolmella viittä vastaan) on ollut surkeata, suorastaan flegmaattista; 17 ylivoimaa, 0 maalia ja 2 maalia omiin ylivoimalla. Alkaneella kaudella maalin edessä vastustaja on taas saanut huseerata miten haluaa, ainoastaan Finley on pystynyt pitämään maalin edustalla vastustajan pelaajat ajoittain kurissa.

Nybondaksella on sinänsä järkevä ajatus antaa omille junioreille mahdollisuus näyttää osaamisensa liigassa, mutta kuten toissa kaudellakin kukaan ei ole ottanut mainittavaa steppiä eteenpäin lukuun ottamatta Miro Heiskasta. Viime kaudella hyvin pelanneet Robert Leino, Jasse Ikonen ja lähes koko joukkue nelosketjua lukuun ottamatta ovat taantuneet kauas viime kaudesta. Valitettavasti peli näyttää siltä kuin kaverit eivät olisi ikinä pelanneet keskenään. Pelaajien taitotasosta homman ei pitäisi olla kiinni, joten katse kääntyy valmennukseen päin. Onko Törmäsellä joukkue näpeissään? Pidän Törmäsen tavasta antaa pelaajille vastuuta ja nopeasta pystysuunnan kiekosta, mutta tästä ei ole tällä hetkellä mitään jäljellä.

Erityisesti keskikaista on haastava Ramstedtin lähdettyä KHL:ään. Ykkössentterin tonttia pedattiin Hinzille tai mahdollisesti Leinolle, mutta Hinz on jälleen loukkaantunut ja Leino ei ole pystynyt ottamaan tarvittavaa askelta eteenpäin. Laiturit ovat joukkueessa huippuluokkaa liigaan, mutta heistä ei saada tehoja irti tarjoilun puuttuessa. Esimerkiksi Aaltoselta odotetaan paljon maaleja, mutta maalintekopotentiaalia syö se, että hän itse joutuu monesti tuomaan kiekon hyökkäysalueelle ja rakentamaan maalipaikatkin.

Loukkaantuneiden lista on tätä kirjoitettaessa jälleen kerran mittava. Hinzin, Raskin, Luttisen, Erosen ja Heikkisen lisäksi Nykopp on vaihtelevasti loukkaantunut. Tämä on jo kolmas tai neljäs kausi putkeen, kun joukkueessa on loukkaantuneita jatkuvasti 5-10 ja joskus jopa toistakymmentä. Jo viime kaudella ihmeteltiin, mitä fysiikkavalmennuksessa tehdään väärin, jos kaudesta toiseen on tällainen tilanne. Muilla joukkueilla ei tilanne ole koko ajan tällainen, hyvin harvoin loukkaantuneita on näin paljoa. Voihan tietysti olla niinkin, että IFK:n pelaajat ovat keskimääräistä loukkaantumisherkempiä?

ODOTUKSIA

Kuten todettu odotukset olivat ennen kauden alkua korkealla, mutta jo harjoitusotteluista alkaen otteet ovat olleet vähintäänkin heikkoja. Odotin kovasti CHL:ltä, varsinkin kun IFK itse on ilmaissut ottavansa sarjan tosissaan. Vasta pakkotilanteessa IFK alkoi pelata ja lähellä oli, ettei jääty alkusarjaan. Seuraavalla kierroksella alkusarjassa näytetty pelin taso ei tule riittämään, vaikka vastassa onkin tuttu TPS.

Varsinainen liigakausi on alkanut pisteiden valossa suhteellisen hyvin, mutta peliesitykset ovat olleet pääsääntöisesti luokattomia ja pisteitä on tullut ns. ansaitsematta hyvällä tuurilla ja muutaman minuutin ryhtiliikkeellä. En ole ennen kuullut pelin selostajan naureskelevan minkään joukkueen pelille, mutta nyt sekin on kuultu IFK:n peliä katsellessa neloselta. Monesti kuulee sanottavan, että pienillä joukkueilla pelin tulee olla kasassa kauden alusta lähtien, jotta saavat kaavittua pisteitä, mutta isot joukkueet tulevat mukaan peliin myöhemmin kaudella. Miksi IFK:lla ei voisi olla peli kasassa heti kauden alussa kuten Tapparalla tällä kaudella tai Kärpillä useilla edeltävillä kausilla?

Juhamatti Aaltosen otteita epäiltiin kovasti ennen kautta, mutta hän on ollut kaikessa tekemisessään kentällä joukkueen paras ja on pelannut myös kiitettävästi kahteen suuntaan. Niin sanottua selän oikenemista en ole huomannut hänellä. Odotan, että muu joukkue ottaa mallia parjatusta ostopelaajasta ja rupeaa pelaamaan tasollaan ja hoitavan muut hommat, jotta Aaltonen pääsee keskittymään hyökkäyspään osaamiseensa.

Minun oletukseni tälle kaudelle on, että CHL:ssä valitettavasti jäädään TPS:än jalkoihin ja liigassa päästään suoraan poffeihin. Mestaruuden kairaaminen on kuitenkin hyvin haastavaa, jos keskikaista ja maalineduspelaaminen eivät parane huomattavasti molemmissa päissä niin tasakentällisin kuin erikoistilanteissakin.

Nakit ovat olleet pakkasessa jo useamman kauden ja viime kaudella olin jo ottamassa niitä esiin, mutta viime hetkellä jouduin laittamaan ne takaisin. Toivon kovasti että saisin syödä ne tämän kauden päätteeksi.

Juri Sivonen

“EN GÅNG IFK, ALTID IFK”