Pelaajan päivä

      Ei kommentteja artikkeliin Pelaajan päivä

Pudotuspelikevät on vihdoin alkanut ja on kovassa vauhdissa. Tätähän kaikki on odottanut. Vai onko sittenkään? Itselle isoin juttu on se, että pääsen Nordikselle omien joukkoon. Joka ikinen pelipäivä on todellakin mulle juhlapäivä enkä mä koskaan kyllästy siihen fiilikseen mikä tulee, kun astun Nordiksen ovista sisään. Mulle siis kauden ykkösjuttu ei välttämättä ole vain pleijarit, vaan tää koko hieno matka jota me yhdessä tehdään. Mulla on omat rutiinini pelipäivinä, niin kuin varmaan monella muullakin fanilla. Eniten ehkä kuitenkin rutiineja löytyy meidän joukkueesta. Mua on aina kiinnostanut muukin kuin se peli, ne asiat ja teot siellä taustalla – asiat joiden lopputulos on itse pelitapahtuma. Senpä takia ajattelin, että olisi mielenkiintoista saada tietää millainen on pelaajan osa pelipäivän tapahtumista. Meidän oma Teemu Ramstedt sitten suostui haastatteluun asian tiimoilta, kertomaan vähän mitä hänen pelipäivän ohjelmaansa kuuluu. Pelipäivänä päivä alkaa yleensä klo 8 maissa aamulla, Nordikselle joukkue kokoontuu klo 9:45, jolloin on yhteinen palaveri. Siinä käydään läpi päivän tulevaa peliä taktiikoiden ja kuvioiden merkeissä. Palaverin jälkeen on lyhyt, noin 20-25 minuuttia kestävä jääharjoitus.

kuva1.jpg© Riku Laukkanen / R1ku Exposures

kuva2.jpg© Nita Tallus

Jääharjoituksen ja suihkun jälkeen on lounasaika, ruoka pelipäivinä on yleensä pastaa (muina päivinä pastan määrä on vähäisempi). Lounaan jälkeen ohjelmassa on päiväunet kotona. Itse olen usein miettinyt, onnistuuko nukkuminen keskellä päivää ennen peliä, mutta Ramu kertoi sen kyllä ainakin hänen kohdallaan onnistuvan. Takaisin Nordiksella pitää olla kaksi tuntia ennen pelin alkua. Meidän joukkueella on pukukoodi, eli kaikki tulevat hallille puku päällä. Ramun peliin valmistautumiseen kuuluu mm. itsekseen tehty kävelylenkki, jonka aikana ehtii myös hieman miettimään tulevaa peliä. Muuten omaa rauhaa Ramu ei koe tarvitsevansa ennen peliä. Myöskään varsinaiset mielikuvaharjoitukset eivät kuulu hänen tapoihinsa. Itsehän olen hyvin taikauskoinen tietyissä kiekkoon ja IFK:hon liittyvissä asioissa, ja tiedän että niitä on jonkin verran myös pelaajilla. Ramulla ei varsinaisia taikauskoisia tapoja ole, mutta kun pitkään on jääkiekkoa pelannut, niin rutiineja toki tulee väkisinkin ”vahingossa”. Itselläni on muutamia pieniä juttuja, joita haluan tehdä aina pelipäivänä samalla tavalla. Tulen esimerkiksi Nordikselle aina samoista ovista sisään, haluan olla sillä ”omalla” paikallani fanikatsomossa enkä myöskään uskalla koskaan toivottaa tsemppiä pelaajille ennen peliä, sillä aikoinaan sitä tein ja se toimi juuri niinkuin ei pitänyt, joten jätin sen pois. Luotan että pelaajat kyllä tietävät mun olevan niiden tukena. Pienet taikauskoiset jutut ja maneerit tuovat mun mielestä ihan hauskan lisän tähän kaikkeen touhuun. Uskaltaisin sanoa myös, että meistä moni on miettinyt miksi Ramu jää aina erän loputtua istumaan vaihtoaitioon. Tämä asia oli siis pakko selvittää ja vastauskin oli kyllä ihan looginen: se on Ramulle tapa, hetki olla itsekseen ja miettiä miten erä meni. Samalla saa kasattua omat ajatukset ja mahdollisesti nollattua tilanteen, jos jotain nollattavaa on. Siinä tulee myös samalla heitettyä läppää huoltajan kanssa, joka on toki sitten omiaan luomaan hyvää ja hauskaa fiilistä.

kuva3.jpg© Riku Laukkanen / R1ku Exposures

Pelin jälkeen on mahdolliset haastattelut, joita ei ihan jokaisen pelin jälkeen ole. Pleijareiden aikanahan haastattelukäytäntö on erilainen runkosarjaan verrattuna, mutta runkosarjan aikana media saa mennä jokaisen kotiottelun jälkeen pukukoppiin tekemään haastatteluja. Pelin ja mahdollisten haastatteluiden jälkeen Ramun loppuverryttely kuluu arvatenkin pyörän päällä, yleensä noin 15 minuutin ajan (vieraspeleissä hieman vähemmän kun ei ole tarpeeksi pyöriä saatavilla, kotihallissa sitten taas eri tilanne). Loppuverryttelyn jälkeen ohjelmassa on vielä ruokailu hallilla. Pelipäivinä päivän toisen lämpimän aterian syöminen luonnollisesti siis venyy aika myöhäiseksi, mutta muina päivinä pelaajien ruokailuajat ovatkin vähän niin kuin muillakin. Ruokailun jälkeen on aika suunnata kotiin. Uni tulee usein aikaisintaan puolenyön aikaan, koska pelin jälkeen on ymmärrettävästi vaikea saada heti unta. Sama se vähän on meillä faneillakin. Tai no ainakaan itse en saa todellakaan heti pelin jälkeen rauhoituttua, siihen menee aina oma aikansa. Lisäksi yleensä pitää käydä läpi kaikki haastattelut ja mahdolliset kuvat ja videot illan pelistä. Aikalailla rutiinilla siis meidän pelaajiemme päivät pelipäivinä etenee, vaikka kaikki yksilöitä ovatkin ja omat juttunsa ja tapansa kullakin on. On vain tullut useasti mietittyä näitä juttuja ja siksi koin tämän mielenkiintoiseksi aiheeksi kirjoittaa. Sekin on mielestäni hienoa, että pelaajilla on aikaa ja halua kertoa omasta ”työpäivästään” meille faneille. Se tuo samalla pelaajia ja joukkuetta lähemmäs meitä. Ei sillä etteikö meidän punainen perhe olisi jo aika tiivis yhteisö, mutta ainakin itselleni tällaiset jutut on hienoja ja samalla niistä saa kokemuksen ja tiedon lisäksi myös hyvän mielen ja lisää fiilistä, varsinkin nyt kun mennään kohti kevättä. Ja on oman sankarin tapaaminen ja haastatteleminenkin aina yhtä hienoa.