Oi Liiga on!

      Ei kommentteja artikkeliin Oi Liiga on!

niin mahtava… mutta löytyyhän sitä aina parannettavaakin

Tätä kirjoittaessa on vasta joitain viikkoja NFL:n ja NHL:n All Star –peleistä ja niihin liittyvistä oheistapahtumista. En ole itse suuri All Star -pelin kannattaja, mutta pidän todella paljon taitokisoista. Olisi upeaa nähdä liigapelaajiston parhaat mittelemässä toisiaan vastaan laukauksen kovuudessa, luistelunopeudessa ja mitä taitavimmilla kikoilla tehdä rankkareita. Taitokisat on mielestäni hyvä yhdistelmä viihdettä ja taitoa. Tämä olisi yksi tapa osoittaa miten eri joukkueiden pelaajilla voi olla hauskaa yhdessä. Mielestäni juniori-ikäisten olisi tärkeää huomata, ettei kyse ole vain hampaat irvessä kilpailemisesta. Lätkän pitää olla hauskaa! Taitokisaan voisi liittää myös paikallisia junioreja kisaamaan. Ja samassa yhteydessä voisi olla liigan perhepäivän tapainen tilaisuus, jossa on yleisöluistelu starojen kanssa ja tapaamisia valokuvien ja pelaajakorttien merkeissä vähintäänkin. Tätä voisi jalostaa vaikka kuinka pitkälle. Tapahtuman pitäisi ehdottomasti kiertää eri vuosina eri liigapaikkakunnilla ja se tulisi televisioida suorana ilmaiskanavalla.

Parhaillaan on meneillään NFL Combine – toinen asia minkä toivoisin liigan kopioivan. Aivan hullun kovaa touhua ja pelaajilta mitataan lajinomaisissa harjotteissa tuloksia. Katso vaikka tästä ja tästä pari esimerkkiä.

Toki arvostan myös NHL Combine touhua. Tässä esimerkkiä siitä

NFL/NHL Combine on seurojen prospektien vertailuun tarkoitettu tilaisuus, mutta laajentaisin sen vähintäänkin A-juniori-ikäisille ja sopimuksettomille pelaajille. Olisi kyllä kiva katsoa kenen tahansa touhuja tältä kantilta. Ismo Lehkonen¹ ja Jukka Rautakorpikin² kyseenalaistivat juuri pelaajien kunnon seuraamisen ja tässä olisi minusta yksi tapa testata eri seurojen pelaajia keskenään.

Mites sitten nämä seuraavat ideat? Juha Hiitelä³ esitti oman huumorilla sävytetyn agendansa, mutta on tuossa muutama ihan hyväkin pointti.

image123.png

Pidän esimerkiksi tuosta pelaajien vapaasta kesästä, mutta syksyn yhteisiin harjoituksiin pitää tulla kunnossa. Ja siihen taas tarvitaan riittävän tasalaatuinen testaus, ettei seurojen välille tule eroa pelaajien kohtelun suhteen. Pidän myös tuota tilastoinnin laajentamista ehdottoman tärkeänä, tilastointi pitää saada myös reaaliaikaisesti kaikkien saataville. Kaipaan nykyiseen lisää erityisesti pelaajien peliaikoja ja vaihtojen määriä NHL:n malliin. Taklaustilastojakin kaipaan. Toivoisin myös tilastoinnissa siirtymistä laukauksien seurannassa laukaukset maalia kohti eikä vain ylipäätään laukauksien tilastointia. Epäselvät maalitilanteet ja valmentajan haastot voisi olla parempi tarkistaa puolueettomasta liigan toimistosta videolta kuin oman hallin videotuomarin toimesta. Tämä toki vaatisi tekniikkaa lisää halleihin ja maksajan pitäisi olla liiga eikä seurat. Mikäli rangaistuslaukauksia tulee, niin pelaajan henkilökohtainen onnistumistilasto olisi myös mukavaa nähdä. Luonnollisesti myös maalivahtien onnistumisprosentit rankkareissa kiinnostaisi. Televisiokatsojille varsinkin näistä olisi hyötyä, mutta miksei samoja tietoja voisi myös halleissa, tekniikan niin salliessa, esittää tai kertoa.

Sopimuksien määrään raja – hmmm? Mitä jos määräraja olisikin budjettikatto ja Suomeen tulisi vastaava reservin käytön mahdollisuus kuin NHL:ssä? Eli siis loukkaantuneet pelaajat voisi siirtää reserviin ja vapauttaa budjettikatosta varoja tuuraajan hankintaan. Tuo TV-tulojen jako suoraan seuroille ja lisänä pienemmille seuroille enemmän tietyin ehdoin kuulostaa kyllä reilulta. Kunhan siitä ei tule sitten kehityksen lasikattoa, menetetään tuloja, jos kasvatetaan hallia tms.

Eniten parannusta kaipaa liigan ottelukalenteri. Nykyisenä ottelukalenteri on aivan järjetön kaikille. Epäselvät ottelupäivät, paljon otteluiden siirtoja, kun CHL:ää ei ole otettu huomioon. Välillä viisi peliä seitsemään päivään ja välillä kahteen viikkoon yksi peli. Lisäksi paljon epäreiluja pelipareja esimerkkinä Zaborskyn tuoreessa Kamraatit-haastattelussa mainitsemat IFK:n tämän kauden Tapparakohtaamiset. Miten on mahdollista, että jokaisessa keskinäisessä ottelussa on toinen joukkue levännyt ja toinen aina matkustaa edellisen päivän pelin jäljiltä? Tasapuolisuus pitää olla saavutettavissa. Minä en myöskään ymmärrä, miksi nykyisin ei onnistu määrätyt pelipäivät, kun ne monta vuotta onnistuivat mainiosti? Tiistai, torstai, lauantai ja mikäli on pakko, niin sunnuntai ja perjantai käyttöön. Arkipeleihin tulee businessporukat ja viikonloppuihin perheet. Kausikorttilaiset kaikkiin. Mikäli liigan pelipäivät olisivat hyvissä ajoin tiedossa, niin seurat voisivat varata jäähallit. Toki tämänkin jälkeen maailmantähtien kiertueiden sovittaminen onnistuu rahalla. Ei tämä voi olla niin vaikea. Lisäksi tämmöisiä isoja tapahtumia halleissa ei ole kuin isoimmilla paikkakunnilla. Liigan kalenteri voisi olla suunniteltu hyvissä ajoin ja CHL-kalenterin julkistuksen jälkeen sen voisi vielä viilata ja julkaista suurelle yleisölle ja seuroille lopullisena vasta sen jälkeen? Maajoukkuetauolla ei pidä pelata liigaa eikä MM-kisojen/World Cupin aikaan.

Lähteet:
1 Rautakorven haastattelu 17.2.2016. IL linkki
2 Ismo Lehkosen haastattelu 17.2.2016 IL linkki
3 Juha Hiitelän twiitti 5.2.2016 linkki