Kovaa peliä kaukalossa

      Ei kommentteja artikkeliin Kovaa peliä kaukalossa

Kuluvana kautena, kuten edellisinäkin on kohistu ylilyönneistä ja kurinpidolla onkin riittänyt työsarkaa. On ollut Lauri Tukosen sekä Eric Perrinin telomisia ja kirsikkana kakun päällä Antti Tyrväisen kyynärpäätaklaus Kristian Kuuselan päähän. Eniten pelikieltoja on saanut Ben Blood (15 ottelua), joka viime viikolla kertoi ottaneensa opikseen, mutta joka heti tämän jälkeen ajettiin kentältä Tuomarin koskemattomuuden rikkomisesta. Seuraavana listalla on jo mainittu Antti Tyrväinen yhdeksällä ottelullaan ja tämän jälkeen Teemu Lassila seitsemällä ottelullaan surullisenkuuluisan Josh Grattonin huitomisen seurauksena. Kolmannen sijan jakaa Lassilan kanssa saman joukkueen Ilkka Pikkarainen, jonka jo arvioitiin tavoittelevan liigan herrasmiespelaajan palkintoa. Tämän joukon jälkeen seuraa monia muita..

HIFK:n toimiin kaukalossa on vaikuttanut muutaman edellisen kauden tapahtumat, jolloin maalivahtia ja joukkueen kapteenia sai ajella kaukalossa lähes miten halusi. Joukkueen ns. munattomuus näissä tilanteissa juontanee juurensa surullisenkuuluisaan 1.9.2012 pelattuun Jokerit-HIFK otteluun, jota kommentoivat kaikki joulupukista Presidenttiin. Ei enää uskallettu puolustaa omia ikävän julkisuuden pelossa. Ilokseni olen saanut todeta tällä kaudella, että on palattu siltä osin brändin mukaiseen kiekkoon, että sikailut ja eritoten rankaisematta jääneet sikailut kuitataan.
Mitä Liiga on linjannut kurinpidosta?

Liiga totesi ennen kauden alkua, että linjaukset säilyvät suurelta osalta ennallaan. Rangaistuksissa kiinnitetään erityisesti huomiota tahallisuuteen tai tahattomuuteen sekä pelaajaturvallisuuteen rangaistuksia määritellessä. Päähän kohdistuneet taklaukset ovat erityishuomion kohteena. Myös pelitilanteen ulkopuolisiin taklauksiin, joihin pelaajan on vaikea ellei mahdoton varautua kiinnitetään huomiota. Taklattavan loukkaantuminen ei ole rangaistusperuste, jos taklaus on sääntöjen mukainen. Aiemmat rangaistukset ovat koventamisperuste. (Liiga 2015.)
Entäpä miten HIFK:n pelaajat ovat esillä pelikieltotilastoissa tai ottavana osapuolena?

Arttu Luttinen, HIFK Päähän kohdistunut taklaus, 2 ottelua pelikieltoa
Ottelussa Ilvestä vastaan Arttu Luttinen ryntää laitatilanteeseen ja taklaa Teemu Rautiaista osuen päähän ja samassa tilanteessa antaa poikittaista mailaa Jyri Niemelle joka tulee tilanteeseen myös ulkopuolelta. Kahden ottelun pelikielto hyväksyttävä, olisi voinut tulla kovempikin rangaistus. Radio Rockin ohjelmassa Total Hockey Forever Luttinen kertoo, että kyseisessä tilanteessa lähti selvittämään tilannetta laidassa, jolloin taklaus valitettavasti osui päähän. Haastattelussa Luttinen toteaa, että pieleen meni ja tarkoitus ei ollut vahingoittaa vastustajaa ja hyväksyy rangaistuksensa. (Radio Rock 2016.)

Myöhemmässä tilanteessa samassa ottelussa Markku Flinck taklaa Teemu Ramstedtia päähän, mutta ei saa tästä kunnon rangaistusta, joka vaikuttaa jatkossa joukkueen ratkaisuihin vastaavissa tilanteissa. Kurinpitäjä toteaa ratkaisussaan, että päähän kohdistunut taklaus ei ollut tahallinen, joten pelissä saadut 2 + 10 minuuttia ovat riittävät. Itsellä kyllä epäilys tahallisuudesta, kun vajaa 10 minuuttia edellä mainittujen tapahtumien jälkeen HIFK:n ykkössentteriä taklataan päähän.

Huvittavaa oli Antti Tyrväisen jeesustelu Arttu Luttisen taklauksesta, kun tiedämme mikä track record Tyrväisellä itsellään on. Ikään kuin vahvistukseksi Tyrväinen taklaa myöhemmissä otteluissa Daniel Grillforsia ja Kristian Kuuselaa päähän, mitkä johtivat pelikieltoihin ja valitukseen urheilun oikeusturvalautakuntaan sekä esiintymiseen julkisuudessa uhrina saaden lopulta lähtöpassit Ilveksestä.

Siim Liivik, Blues Tappelu, ei pelikieltoa

Pelicansin Ben Blood hyökkää vielä tuolloin Bluesissa pelanneen Siim Liivikin kimppuun suoraan aloituksesta työntäen oman pelaajan tilanteesta pois ja tiputtaen heti hanskat päästyään käsiksi Liivikiin.

Mitäpä tästä on sanottavaa? Ilmeisesti Bloodille jäi hampaankoloon aikaisemmasta tilanteesta, jossa Pelicansin maalivahdin päälle ajettiin ja Liivik sai Dane Byersin päälleen. Blood selkeästi hakee tappelua, eikä edes ajatuksena ole pelata, vaan kostaa Liivikille. Liivik lähinnä yrittää pyristellä Bloodin otteesta pois ja lopulta onnistuukin. Bloodille kahden ottelun pelikielto asianmukaisesti.

Matt Generous, HIFK Tappelu 2 ottelua pelikieltoa

Matt generous ja Ässien Josh Gratton aloittavat kunnon vanhan ajan änäri-tappelun heittäen ensiksi ylimääräiset varusteet pois ja hakeutuen keskijäälle. Molemmat hakevat otetta vastustajan pelipaidasta ja saavat iskuja läpi, kunnes lopulta Generous saa vietyä Grattonin jään pintaan. Tappelu oli tasainen, mutta pistevoitto Generousille. Ilmeisesti pelaajilla oli ollut jo ottelun alusta sananvaihtoa ja päätyivät ratkaisemaan erimielisyytensä nyrkein. Molemmille kahden ottelun pelikielto ei-spontaanista tappelusta, mielestäni on oikea ratkaisu. Itse en ole ei-spontaanien tappelujen kannalla, mutta täytyy todeta, että viimeistään tässä vaiheessa kuuma ottelu muuttui tulikuumaksi, ollen mielestäni kauden viihdyttävimpiä otteluita.

Myöhemmin samassa ottelussa maaliedustilanteessa Semir Ben-Amor lyö paljaalla nyrkillä Micke Ästenia päähän. Tämä menee niin tuomareilta kuin otteluvalvojaltakin täysin ohi, eikä siitä juuri puhuttu muualla kuin jatkoajan keskusteluissa. Tästä voinee tehdä sen tulkinnan, että Liigan mielestä pelitilanteessa on hyväksyttävää lyödä toista paljaalla nyrkillä, vain ei-spontaanina tekona se on tuomittavaa. Mielestäni Semir Ben-Amorille olisi pitänyt tuomita tilanteesta vähintään 2+10 minuuttia väkivaltaisuudesta.

Micke Åsten, HIFK Tappelu 3 ottelua pelikieltoa

Saipan Mikael Kuronen tulee kovalla vauhdilla juuri kiekosta luopuvaa Corey Elkinsiä taklaamaan ja osuu olkapäällä päähän. Uskon, että tarkoitus ei ollut taklata päähän, mutta tällä oli kauaskantoisemmat seuraukset, koska tuomarit eivät nähneet tilanteessa mitään väärää ja jättivät tuomitsematta Kuroselle minkäänlaista rangaistusta. Varmasti niin pelaajille kuin faneillekin tuli mieleen Markku Flinckin Ramun päähän osunut taklaus, josta ei tuomittu isoa rangaistusta. Tilanteen jälkeen Lauri Taipalus kävi laiskahkosti tönäisemässä Kurosta, eikä muuta kuittia. Corey Elkins joutuu jättämään pelin kesken. Kurinpito antaa Kuroselle lopulta kolmen ottelun pelikiellon päävideotuomarin vietyä tilanteen kurinpitokäsittelyyn.

Tilanteen jälkeen pitkin ottelua HIFK:n pelaajat pyrkivät haastamaan Kurosen vastaamaan tekemisistään, mutta Kuronen pakoilee tilanteita ja luistelee pois. Lopulta kolmannessa erässä Micke Åsten heti aloituksen jälkeen huitaisee Kurosta mailalla ja ottaa tästä takaapäin kiinni estäen häntä jälleen pakenemasta paikalta ja vetää paitaa pään ylitse aloittaen tappelun. Tappelut sinällään eivät ole jääkiekon ydinsisältöä, mutta jos tuomarit jättävät tuomitsematta selkeän sikailun, niin kautta aikojen pelaajat ovat huolehtineet itse rankaisemisesta. Näen tämän siinä mielessä oikeutettuna, koska jos rangaistusta ei tule missään muodossa, niin sikailut jatkuvat ja muuttuvat vain pahemmiksi. Paljon on ollut puhetta, että Åsten kävi takaapäin kimppuun ja tottahan tämä on, mutta Kuronen ei antanut mitään muuta mahdollisuutta luistellessaan joka kerta pakoon, kun häntä yritettiin haastaa. Mickelle selkeä voitto ja selätys sekä kolmen ottelun pelikielto.

Lauri Taipalus, HIFK Päähän kohdistunut taklaus, ei pelikieltoa

Tilanne alkoi, kun Bluesin Peter Tiivola työntää Corey Elkinsin laitaa päin. Elkins hermostuu tilanteesta ja pyrkii hastamaan tappeluun, mutta Tiivola Luistelee pois. Elkins istunnolle. Heti tämän perään aloituksen jälkeen Lauri Taipalus iskee Tiivolaa poikittaisella mailalla niskaan sekä nyrkillä päähän. Tiivola joutuu jättämään pelin kesken ja Taipalus ajetaan kentältä. Sinänsä hienoa, että pyritään heti kuittaamaan vastustajan sikailut, mutta ehkä olisi voinut pyrkiä kohtaamaan Tiivola edestäpäin. Yllätyksekseni ei pelikieltoa.

Tomas Zaborsky, HIFK Tuomarin koskemattomuuden rikkominen 1 ottelu pelikieltoa

Vielä toistaiseksi tuntemattomasta syystä Zabo hakkaa mailansa rikki kaukalon laitaa vasten ja palaset lentävät tuomaria päähän, minkä johdosta hänet ohjataan pois kaukalosta ja saa lopulta yhden ottelun pelikiellon. Tämä on yksi älyttömimmistä pelikieltoon johtaneista tilanteista, mitä olen nähnyt, Zabo oli kuitenkin juuri tehnyt maalin ja ollut edesauttamassa toisen maalin syntymistä. Hyvän pelin pelasi tuohon tilanteeseen asti, ei luulisi olleen mitään syytä pistää mailaa palasiksi.. En ymmärrä mitä Zabon päässä on liikkunut, mutta toivon tähän tulevan vastauksen, kun saamme hänet Kamraattien podcastiin haastateltavaksi.
Miten kurinpito on onnistunut toimissaan?

Mielestäni Jyri Rönnin saavuttua erotuomarijohtajaksi tuomarien toiminta on ollut paljon tasalaatuisempaa ja johdonmukaisempaa kuin aikaisemmin. Ainoa pahempi notkahdus tapahtui jo aiemmin kuvatussa ottelussa HIFK-Ilves, jossa toimitusjohtaja joutui pyytämään kurinpitoa ottamaan ottelun tapahtumat käsittelyyn. Näihin aikoihin tuomarilinja alkoi hiukan mennä sekaisin, mutta Rönn sai tilanteen korjattua. Liiga on pyrkinyt noudattamaan linjaustaan kurinpidosta ja mielestäni rangaistukset ovat olleet linjassa. Joidenkin rangaistuksien perusteluissa on ollut lieventävänä asianhaarana se, että pelaaja on sanonut tilanteen olleen vahinko. Kaikkihan sanovat päähän kohdistuneen taklauksen tai mailalla huitomisen olleen vahinko. Kukin pelaaja on vastuussa omista tekemisistään ja on arveluttavaa lähteä arvioimaan kenen tekoset ovat vahinkoja ja kenen eivät. Vielä viimeiseksi täytyy todeta, että rangaistukset, jotka kulkevat nimikkeellä ‘tuomarin koskemattomuuden rikkominen’, ovat vähintäänkin outoja.”
Entäpä HIFK?

Olen ollut tyytyväinen, että HIFK on saanut taidon lisäksi otteisiinsa kovuutta. Joka kerta, kun maalivahdin yli ajellaan tai pelaajaa taklataan päähän, niin tästä tulee antaa kuitti, mieluummin välitön, mutta viimeistään ennen pelin loppua. Törmänen on hyvin pitänyt pelaajat käsissään, suurimmilta sikailuilta ollaan vältytty, mutta ollaan myös osoitettu, että meidän nenille ei hypitä. Brändi on vielä elossa, mutta sopeutettuna nykyaikaan, pelkällä rymistelyllä ei pärjätä, vaan mukana tulee olla paljon taitoa.
Juri Sivonen ”En gång IFK, alltid IFK”
Lähteet:

Radio Rock 2016. Total Hockey Forever: Liigan kurinpito täysi vitsi. Podcast. Kuunneltu 8.2.2016.
Liiga 2015. linkki. Internetsivu. Luettu 8.2.2016.