HIFK:n välitodistus

      Ei kommentteja artikkeliin HIFK:n välitodistus

Joulutauko on jo muutaman ottelun verran takanapäin ja on aika arvioida joukkueen pelaajat sekä se, miten joukkue on onnistunut kokonaisuutena. Valmennus saa myös oman osansa arvioista. Joukkueen rosterissa olevat Christian Heljanko, Matti Lamberg, Miro Karjalainen, Sebastian Moberg ja A-juniori Juha Jääskä sekä lainapelaajat Julius Nyqvist ja Joel Lehtinen ovat pelanneet vähän tai eivät lainkaan, joten he jäävät arvioinnin ulkopuolelle. Kaikki arviot ovat omia käsityksiäni siitä, miten asiat ovat menneet odotuksiin sekä pelaajien rooleihin nähden. Arvioita saa ja on toivottavaakin kyseenalaistaa. Rakentava keskustelu on aina tervetullutta.

Maalivahdeilla tilastot vasemmalta oikealle: Ottelut, torjuntaprosentit, päästetyt maalit/ottelu ja 0-pelit. Kenttäpelaajilla tilastot vasemmalta oikealle: Ottelut, pisteet, plus/miinus ja jäähyminuutit. Kaikki tilastotiedot ovat Liigan Internet-sivulta 30.12.2015 tilanteen mukaan.

MAALIVAHDIT
Kauden alkaessa odotin veristä taistelua ykkösmaalivahdin paikasta, mutta valittaen täytyy todeta, että olin väärässä ja marssijärjestys on ollut selvä jo pitkään.

Ville Husso 9
(24 PO, T% 92,39, KA 2,14, NP 1) Tarjoaa joukkueelle mahdollisuuden voittoon joka pelissä. Tekniikka kunnossa ja liikkuvuus on parantunut viime kauteen nähden. Tasaista pelaamista, jatkanee Pohjois-Amerikkaan ensi kaudella.

Kevin Lankinen 8
(13 PO, T% 89,92, KA 2,71, NP 0) Vaikea alkukausi, voittoja ei tahtonut tulla, mutta parantanut kauden edetessä. Luvattoman helposti lirahtaa välillä maali, mutta toisaalta välillä paraatipelastuksia. Noususuuntainen kausi.

PUOLUSTAJAT
Puolustuksen haavoittuvuus oli selvää jo viime kauden alkaessa ja kuluvalle kaudelle sitä onkin vahvistettu. Johtuen runsaista loukkaantumisista puolustus on ollut tälläkin kaudella joukkueen Akilleen kantapää. Tähän on onneksi nyt reagoitu ja ilokseni Keith Aulie on palkattu loppukaudeksi vahvistamaan puolustusta.

Tommi Taimi 9.5
(PO 20, P 4+11, +5, R 20) Loukkaantumisten värittämä alkukausi, mutta päästyään pelaamaan tehoja on alkanut tulla odotusten mukaisesti hyökkäyspäässä, hyvä myös puolustussuuntaan. On yllättävän ärhäkkä kaksintaistelutilanteissa. Pystyy toimittamaan kiekon siniviivalta maalille asti ja maalivahdin ohitse maalin perukoillekin. Ehjänä pysyessään hätyyttelee puolustajien pistepörssin kärkisijoja.

Joonas Järvinen 9.5
(PO 31, P 1+10, +12, R 30) Vahvaa oman pään pelaamista ja on käsiä riittävästi myös hyökkäyspäässä. Ikävä vastustajalle oman maalin edessä, ei ota taka-askelia. Tulee kaksinkamppailuista aina voittajana esiin. On tuonut odotettua kovuutta omaan päähän ja onnistunut roolissaan loistavasti.

Daniel Grillfors 9
(PO 30, P 2+12, +3, R 6) Hyvä yleispuolustaja. Ei varsinaisesti loista millään pelin osa-alueella vaan on tasaisen hyvä kaikissa. Pystyy toimittamaan kiekon maalille asti ja maalin sisään. Jatkoi tällä kaudella siitä mihin viime kaudella jäi. Avojään pommit!

Miihkali Teppo 8
(PO 27, P 0+5, +4, R 6) On parantanut viime kaudesta edelleen ja hoitanut hyvin oman tonttinsa. Varmaa peruspelaamista, on pystynyt stunttaamaan Järvisen poissa ollessa ykköspakkiparissa kohtuullisen hyvin.

Juuso Salmi 8
(PO 10, P 1+0, +3, R 4) Tuli loukkaantumisen jälkeen joukkueeseen hyvällä ilmeellä ja paransi tekemistään aikaisempiin kausiin nähden, kunnes jälleen loukkaantui. Täytti roolinsa niissä peleissä joissa pelasi.

Yohann Auvity 8
(PO 25, P 4+3, +1, R 4) Grillforsin tyyppinen yleispelaaja, josta näkyy, että on pelannut myös hyökkääjänä. On viettänyt paljon aikaa sairastuvalla, mutta on pelaamissaan peleissä täyttänyt roolinsa hyvin. Ei kuitenkaan ole ollut aivan samalla tasolla kuin viime kaudella.

Matt Generous 7.5
(PO 30, P 0+4, -1, R 79) Viihdyttävä pelaaja. Tuo kovuutta oman maalin eteen ja on valmis tiputtamaan hanskat tarvittaessa. Välillä myöhässä omassa päässä ja isona pelaajana varsin hidas kääntymään, välillä tuntuu olevan koko ajan nurin. Ottaa kuumentuessaan turhia jäähyjä.

Lauri Taipalus 7
(PO 36, P 1+8, +3, R 26) Odotettiin tehoja hyökkäyspäässä, mutta alisuorittanut pahasti. Viime kaudella ylivoimalla ongelmia pitää siniviiva kiinni, parantanut tässä tällä kaudella. Ei ole pystynyt toimittamaan kiekkoa maalille vaan laukaukset osuvat erittäin usein ensimmäisen puolustavan pelaajan jalkoihin.

Eemeli Heikkinen 7
(PO 32, P 0+0, -6, R 18) Odotukset ovat olleet peruspelissä ja alkukaudesta näytti ihan lupaavalta, ei turhia kikkoja ja helppo ensimmäinen syöttö. Kauden aikana on joutunut liian suureen rooliin puolustuksen loukkaantumissuman takia. Peli mennyt hätäilyksi, eikä edelleenkään käytä isoa kokoaan riittävästi hyväksi kulmaväännöissä tai oman maalin edessä. Parantanut jouluton jälkeisissä peleissä.

HYÖKKÄÄJÄT
HIFK:n hyökkäyksestä löytyy leveyttä ja se on myös liigan laadukkain. Joka ketjuun on heittää maalintekopotentiaalia loukkaantumisista huolimatta, mikä onkin johtanut siihen, että HIFK on tehnyt runkosarjassa eniten maaleja (108 maalia 30.12.2015).

Mika Partanen 9.5
(PO 33, P 13+11, +11, R 16) On viimeinkin ottanut seuraavan askeleen, jota odoteltiin jo edellisellä kaudella ja noussut tähtipelaajaksi. Ei ole enää Partasen kuljetusliike, vaan kuljettamisen ja laukomisen lisäksi osaa nyt myös syöttää ja mennä kamppailutilanteisiin kulmissa, missä kaapii usein kiekon joukkueelleen. On parantanut pelaamistaan jokaisella pelin osa-alueella.
Teemu Ramstedt 9.5
(PO 36, P 5+29, +2, R 2) Parantanut otteitaan ansaitun alkukauden kritiikin jälkeen ja on noussut tasolleen taistellen tosissaan pistepörssin voitosta. Voisi laukoa enemmän, usein selvästä maalipaikasta huolimatta syöttää vielä.

Tomas Zaborsky 9
(PO 32, P 12+16, +5, R 28) Alkukaudella tekeminen oli halutonta ja onnistumisia ei tullut, mutta kauden edetessä parantanut otteitaan ja noussut pistepörssin kärkisijoille. Vaarallinen pelaaja, joka kärkkyy läpiajoja ja on niissä muutaman kerran onnistunutkin. Pelaa tasakentällisten lisäksi yli- ja alivoimaa. Tekee hienoja pyörähdyksiä maalin edessä kiekon kanssa.

Robert Leino 9
(PO 32, P 4+14, +0, R 14) Aliarvostettu pelaaja, joka on tehnyt tällä kaudella oman piste-ennätyksensä. Kolmos-ketjun sentterille hyvät pisteet, lähes 0,6 pistettä per ottelu. Hyvä pelinäkemys ja hyvät kädet, mutta on pehmeä kaksinkamppailutilanteissa.

Corey Elkins 9
(PO 35, P 8+12, +3, R 10) Koko Liigan parhaita aloittajia, joka heitetään kentälle aloituksiin kriittisinä hetkinä. Tunnollinen kahden suunnan sentteri, joka pystyy tuottamaan tehoja hyökkäyspäässä, mutta on erittäin tärkeä omassa päässä ja mahdollistaa ketjukavereiden hyökkäävämmän roolin. Alivoiman tukipilareita.

Jasse Ikonen 8.5
(PO 33, P 8+7, +5, R 6) Jatkanut nousujohteisesti viime kauden loukkaantumisen jälkeen, jolloin oli kovassa lennossa. Nyt kuuden pisteen päässä piste-ennätyksestään, jonka on tehnyt 58 ottelussa Kalpassa kaudella 11-12. Iso palanen Liivikin ketjua Muulin kanssa.

Arttu Luttinen 8.5
(PO 34, P 10+6, -1, R 41) Pelaa hyvällä tasolla, liigan vaarallisimpia pelaajia kahden metrin säteellä maalista ja erityisesti ylivoimalla. Pystyy kääntymään ja laukomaan ahtaassa tilassa. Yli 20 maalin kausi ei ole optimismia.

Siim Liivik 8.5
(PO 32, P 2+9, +0, R 24) Edellä olevassa statistiikassa sekä Blues että HIFK on mukana. On parantanut tekemistään saavuttuaan kesken kauden joukkueeseen. Ei enää yhtä aggressiivinen kuin edellisellä kerralla HIFK:ssa, vaan on saanut monipuolistettua osaamistaan. Tärkeä palanen Poffeissa.

Thomas Nykopp 8.5
(PO 16, P 4+3, +4, R 6) Loukkaantumisten rikkoma kausi. Pelaamissaan otteluissa on ollut vakuuttava. Runkopelaajia.
Roope Hintz 8
(PO 14, P 1+5, +0, R 0) Pitkä loukkaantuminen takana, erittäin nopea luistelija, mutta ei ole vielä aivan täydessä iskussa. Parantaa loppukautta kohti. Pelaa Nuorten MM-kisoissa sentterinä.

Miro Saarelainen 8
(PO 27, P 5+3, -6, R 2) Lupaava oma kasvatti, luontainen maalintekijä. Pystyy laukomaan suoraan syötöstä ja asennosta kuin asennosta. Puolustuspeli kaipaa parannusta.

Micke Åsten 8
(PO 29, P 3+3, +2, R 49) Ennustin parantavan viime kaudesta ja näin on käynyt. Tehnyt jo piste-ennätyksensä ja jatkaa hämmentämistä. Tiputtaa hanskat tarpeen tullen. On erittäin IFK:n näköinen ja viihdyttävä pelaaja.

Joonas Rask 8
(PO 19, P 7+1, +0, R 8) Myös pitkään loukkaantuneena, tehoja syntyy kunnossa ollessaan. Sähikäinen kentällä.

Tomi Tuomisto 8
(PO 12, P 1+2, +1, R 6) Aloitti kautensa lainapelaajana Kiekko-Vantaasta ja sai sopimuksen seuraavaksi kaudeksikin. Luistelee hyvin ja saa aikaan maalipaikkoja, tehot kuitenkin hiipuneet roolin pienentyessä sairastuvan tyhjentyessä. On myös kärsinyt loukkaantumisista.

Henri Tamminen 8
(PO 17, P 1+1, -1, R 2) Täyttänyt rotaatiopelaajan roolinsa, jonkin verran pelejä Kiekko-Vantaassa.

Panu Mieho 8
(PO 14, P 1+1, +1, R 6) Täyttänyt hyvin rotaatiopelaajan roolinsa, mestiksessä hyvin pisteitä.

Juuso Puustinen 7,5
(PO 30, P 8+8, +0, R 14) Pelannut kohtalaisesti, mutta odotukset ovat olleet paljon korkeammalla. Välillä maaginen ja sitten vaeltaa pitkiä aikoja varjojen mailla. Loukkaantumiset jatkuvat?

VALMENNUS 8.5
Törmänen on onnistunut raahaamaan joukkueen vuodenvaihteeseen sarjataulukon toiseksi ja vain yhden pisteen päähän sarjajohtaja Kärpistä. Sarjan seuraavat ovat kymmenen pisteen päässä olevat Jyp, Tappara ja Saipa. Miten näin on päässyt käymään?

Törmänen on saanut paljon kritiikkiä yksipuolisesta peluuttamisesta tyyliin pitkä päätyyn ja perään. Tottahan tuokin on, mutta tällä kaudella edetään lisäksi nopeilla lyhyillä syötöillä paineen alta pois hyökkäyspäähän, samaten sentterit tuovat jalalla kiekkoa hyökkäysalueelle huomattavasti enemmän kuin viime kaudella. Viime kaudelta tuttuja puolustajan syöttöjä siniviivalla kärkkyvälle hyökkääjälle näkyy jatkuvasti, mutta valitettavan usein ne ovat päättyneet syötönkatkoon. Näin on kuitenkin saatu paljon läpiajoja ja useita maalejakin. Valmennus antaa paljon vapauksia pelaajille toteuttaa itseään, mikä on varmasti monen pelaajan mieleen, mutta olisiko niin, että osa pelaajista tarvitsee enemmän ohjausta valmentajalta?

Tällä kaudella olisin enemmän huolissani fysiikkavalmennuksesta kuin valmentajan pelitavasta. Tällä ja viime kaudella on ollut todella paljon loukkaantumisia, jopa toistakymmentä pelaajaa on ollut yhtä aikaa sairastuvalla. Tulokset ovat olleet hyviä tästä huolimatta, mutta mitkä olisivatkaan olleet tulokset, jos joukkueessa ei olisi ollut näin paljon loukkaantumisia? Harjoitellaanko liikaa vai jollain tapaa väärin?

KOKONAISUUS 8.5
Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen kauteen. Nähtäväksi jää kuinka kausi jatkuu. Edelliskauden kevään romahdus valitettavasti kummittelee vielä takaraivossa, mutta kohtuullisen luottavaisin mielin katson eteenpäin joukkueen ollessa vuoden vanhempi ja kokeneempi.

Yleisarvosanaksi annan kauden alusta 8.5. Kaikki osa-alueet ovat joukkueessa tasaisia, mutta puolustus on ehkä edelleen joukkueen Akilleen kantapää yhdistettynä fysiikkavalmennukseen.
Juri Sivonen ”En gång IFK, alltid IFK”
Lähteet: Liigan Internet-sivu 2015. http://liiga.fi/. Luettu 30.12.2015.