Some ja kannattajat, osa 2

Seura, some ja kannattajat

Jos käännetäänkin ajatus toiseen suuntaan. Miten some ja kannattajat voivat auttaa seuroja saamaan uusia sitoutuneita kannattajia tai tuoda lisäarvoa yhteistyökumppaneille? Kannattajista moni tekee tietoisesti tai tietämättään jo tätä ”työtä” vapaaehtoisesti ja korvauksetta. Ei tarvitse olla kriisiseura, jotta kannattajat haluavat auttaa kukin taitojensa mukaan. Eivät tietenkään kaikki halua osallistua, mutta riittävän moni kyllä. Pienessä mitassa kaiken voi laskea kannattajatoiminnaksi: Osa on esimerkiksi aktivoitunut katsomotoiminnassa. Osa on mukana mainoskuvauksissa, jotkut ovat jo tuoneet mukaansa yrityskontaktejaan. Lisäksi jokainen joka jakaa rakkauttaan seuraan kirjoittamalla somessa tai jakamalla kuvia, on mukana tekemässä samalla näkyvyyttä ja brändiä seuralle. Tätä kautta saadaan myös uusia henkilöitä seuran ja lajin pariin ja uskollisuutta.

Some on tärkein tapa tavoittaa nuorimmat kannattajat. Ja meille pidempään mukana olleille tämä on uusi tapa sitouttaa ja aktivoida. Esimerkiksi ruuhkavuosien paineessa voi olla aikataulullisesti ja taloudellisesti vaikeaa lähteä hallille. Pidetään silloin henkilöt mukana somen avulla ja pian he tulevatkin jälkikasvunsa kanssa hallille ja ovat jo välittäneet eteenpäin rakkautensa seuraan. Osa selostajista on jo hyvin ottanut somen mukaan työhönsä. Mielestäni Jani Alkio ja Antti Mäkinen ovat olleet tässä edelläkävijöitä jo useamman vuoden ajalta. He seuraavat pelin katkoilla myös somea ja ottavat sieltä vastaan lisätietoja ja palautetta. He myös nostavat somesta esiin mahdollisia hauskoja juttuja esimerkiksi pelaajilta, joita pelin aikana on tullut. Tämänkaltaista interaktiivista toimintaa pitäisi myös seurojen ja kannattajaryhmien aktiivisesti harrastaa.

Kannattajia voisikin hyödyntää paljon aiempaa monipuolisemmin. Me seuraamme mitä maailmalla tapahtuu ja olemme omine verkostoinemme mukana mitä erilaisimmissa jutuissa. Meiltä saisi uusia tuoreita ideoita. Eri ammattikuntien edustajilta voisi tulla ideoita, joita ei muuten osattaisi ajatellakaan. Me olemme moniammattilaisia ja ymmärrämme myös busineksen tekoa. Seuroissa on aina rajalliset resurssit. Innovatiivisuus on liikemaailmassa tärkeää. Tehokkuus ja hyödyn tavoittelu samoin.

Tarjoamme apuamme. Väittäisin, että pienen kustannuksen ideoita tulisi paljon, uusia tuotteita ja tapoja markkinoida sitäkin enemmän. Osa ideoista voisi olla myös suuria. Toki seuran pitäisi käsitellä ideat omien prosessiensa mukaisesti, mutta kaikki voittavat tässä mallissa.

Kamraattien podcastit on yksi esimerkki seuran ja kannattajien yhteistyöstä. Ilman seuran tukea emme saisi pelaajia haastatteluihin ja podcastit olisivat vain puhetta pelitapahtumista ja sen analysointia. Vastaavia on tehty jo kauan ja se ei toisi mitään uutta tai syvempää, yksinään. Näin pelaajahaastatteluihin yhdistettynä ja täysin kannattajavetoisesti toteutettuna on saatu jo runsaslukuinen yhteisö kasaan.

Miten minä voin auttaa? Tässä muutama idea kenen tahansa käyttöön: Muistakaa, että kannattajissa on monen taidon osaavia henkilöitä. Kuunnelkaa kannattajia tai antakaa kanava ideoiden heittelylle. Langat tiettyyn pisteeseen pitää olla seuralla, jotta kontrolli säilyy ja valittu linjaus tyylissä jne.

Mainosta tuotteita ja palveluita kannattajien kanssa. Yhteistyökumppaneiden tuotteita ja palveluita erityisesti. Toki pelaajat ja valmennus toimivat tietyissä asioissa paremmin suuren yleisön huomion takia. Kun seura tai yhteistyökumppani myy meille kuluttajille palveluita tai tuotteita, niin ottakaa kannattajat mukaan tekemään personoitua mainontaa. Pohtikaa myös mahdollisuutta tehdä asioita kannattajien ideoimana. Samaistuminen on tärkeää ja toiseen kannattajaan on helpompi samaistua kuin pelaajaan.

Jos sulla on kuningasideoita tai ihan vaan ideoita, niin heitä niitä joko mulle twitterissä tai kamraattien meiliin kamraatit at gmail . com. Mä lupaan toimittaa niitä IFK:n toimistolle arvioitavaksi tai viilataan niistä Kamraatit-yhteisössä yhdessä loistavia. Me ollaan jo heitelty aika monta ideaa toimistolle, katsotaan otetaanko niistä koppia tulevaisuudessa. Kerrotaan niistä sitä mukaa, kun ja jos asiat etenee.

Haluaisin seurani Suomessa edelläkävijäksi tässäkin asiassa. Mennään yhdessä ykköseksi. Mihin tämä voisi johtaakaan tulevaisuudessa!

Heidi Lehessalo – Sen ymmärtää, kun sydän on punainen

@Heidilehessalo