Odotuksia kaudella 2015-2016 Osa I

Tätä kirjoittaessani kausi ei ole vielä alkanut, joten kirjoittamani teksti on tulevan ennakointia harjoitus- ja CHL- otteluiden perusteella. Juttu julkaistaan kahdessa osassa, kun takana on liigamatsit Bluesia ja Lukkoa vastaan, joten tässä vaiheessa on vielä vaikea sanoa menivätkö arviot ja odotukset sinne päinkään, mutta ehkä jotain suuntaa on jo nähtävissä. Kaikki esitetyt odotukset ja arviot ovat allekirjoittaneen omaa spekulaatiota. Tilastotiedot on tarkistettu Liigan sivuilta.

IFK:n hyökkäys oli jo viime kaudella vastustajalle pelottava. IFK teki runkosarjassa 177 maalia, mikä on kaikista joukkueista eniten. Päästettyjä maaleja oli taasen 150, mikä oli kahdeksanneksi eniten, joten puolustusta tulee tiivistää täksi kaudeksi. IFK onkin hyvin reagoinut viime kauden heikoimpaan osa-alueeseensa eli puolustukseen.

PUOLUSTUS

IFK:n Top 6- puolustus on kivikova ja seiskapakin tontista tullaan käymään veristä kamppailua. Lähtökohtaisesti Top 6-pakit ovat Daniel Grillfors, Yohann Auvitu, Joonas Järvinen, Tommi Taimi ja Lauri Taipalus sekä Matt Generous.

Huolimatta Toni Söderholmin loukkaantumisten täyteisestä viime kaudesta hänen lähtönsä on valitettava ja jättää ison aukon niin kentällä kuin pukukopissakin. Jälleen yhden ison ikonin poistuminen jättää jälkensä fanien mieliin. Toni Söderholm on korvattu odotetulla rightin kiekollisella pakilla Tommi Taimella, joka saanee paljon ylivoimavastuuta. Pre-season -matseissa Taimi onkin jo esittänyt osaamistaan rauhallisuudellaan ja syötöillään, pystyen tuomaan kiekkoa ylös hyvällä luistelullaan sekä pyrkimällä laukomaan, kun on paikkaa.

Ilmeisesti viime kaudella oli ajateltu, että Otto Honkaheimo ottaa oman pään isännän roolia, mutta tähän haasteeseen hän ei pystynyt valitettavasti vastaamaan. Jo viime kaudella tähän reagoitiin ja hankittiin Matt Generous, joka jatkaa tälläkin kaudella joukkueessa. Seurakseen hän saa alakerran isännän rooliin Joonas Järvisen, jota on toivottu jo pitkään joukkueeseen ja joka lienee tässä roolissa liigan parhaita ellei paras. Järvinen pitänee maaliedustan puhtaana ja estää viime kaudella tapahtuneet maalivahdin ylitseajot, joita tapahtui varsinkin alkukaudesta monesti jopa saman pelinkin aikana. Järvinen on pelannut maskimiehenä ylivoimassa ja tullee jatkamaan myös tässä roolissa ja mikäpä siinä, kukapa olisi parempi tässä kuin alakerran isäntä, joka tietää mitä maskipelaaminen vaatii. Odotuksena Generousilta on jämerää oman pään pelaamista höystettynä halukkuudella tiputtaa hanskat tarpeen tullen. Mieleen tulee mylly Ilari Melartin kanssa, missä hän ei pärjännyt ollenkaan huonosti. Lisäksi Generous teki 11:sta runkosarjan ottelussa yllättäen tehot 3+1. Harjoitusotteluissa vastustajalla on ollutkin vaikea tulla maalin eteen tiiviistä ja aggressiivisesta maalineduspelaamisesta johtuen, mistä täytyy toki kiittää muitakin pelaajia. Nämä kaksi puolustajaa luovat kuitenkin sellaisen selkänojan, johon muun joukkueen on helppo luottaa ja tukeutua.

Grillfors ja Auvitu ovat osoittautuneet oivallisiksi All-round puolustajiksi. Grillforssista täytyy erikseen mainita hänen loistavat keskijään pomminsa, jotka eivät jätä yhtäkään fania kylmäksi. Auvitu laukoo puolustajaksi paljon ja palkittiinkin viime kaudella kahdeksalla maalilla, mikä on hyvä saavutus puolustajalle. Lisäksi tehotilaston +20 kertoo omaa kieltään. Lauri Taipalus teki läpimurtonsa puolustajien kiekolliseen eliittiin tehden 52 ottelussa tehot 6+27=33. Tehot olisivat voineet olla paremmatkin, mutta Taipaluksella oli pitkin kautta vaikeuksia pitää siniviiva ja tähän odotetaankin parannusta.

Joukkueen peliajasta Top 6-puolustajien ulkopuolella kilpailevat Eemeli Heikkinen, Miro Karjalainen, Juuso Salmi, Sebastian Moberg sekä lähimpänä seitsemännen puolustajan paikkaa oleva Miihkali Teppo, joka kilpailee jopa paikasta Top 6-puolustuksessa. Teppo pelasi kaikesta kritiikistä huolimatta mielestäni kohtuullisen kauden viime vuoden heikossa puolustuksessa. Pre-season otteluiden perusteella edellä mainituista Heikkinen näyttää kehittyneen pelaamisessaan pelaten ilman turhaa kikkailua ja antamalla helpon ensimmäisen syötön, mutta isokokoisena pelaajana kuitenkin odottaisin hänen käyttävän kokoaan enemmän hyödyksi.

MAALIVAHDIT

Joukkueen nuoret maalivahdit Ville Husso ja Kevin Lankinen ovat mukavassa kilpailutilanteessa, joka varmasti hyödyttää molempia pelaajia. Christian Heljanko jatkanee A-junioreiden maalilla lukuun ottamatta satunnaisia kakkosmaalivahdin tuuraamisia. Pelaako otteluita mestiksessä saadakseen kokemusta miesten peleistä? Se jää nähtäväksi.
Uskon, että kamppailu peliajasta on kova Husson ja Lankisen välillä. Itse toivon Lankisen saavan jo kauden aikaisessa vaiheessa enemmän pelejä alle kuin viime kaudella, pelattujen pelien menneen kuitenkin lähes tasan Lankisen otettua enemmän vastuuta loppukaudesta. Hussolla pelimäärä oli kova ja se näkyi nuorten MM-kisojen jälkeen tasossa. Husso on vakuuttanut tähän mennessä ollen varma torjuja sekä antamalla maagisia syöttöjä. Maalivahtimme ovat aivan terävimmän kärjen tuntumassa ja nuorina pelaajina pystyvät ottamaan kauden aikana isoja harppauksia eteenpäin. Vahvistuneen puolustuksen takana maalivahdit tulevat pelaamaan vahvan kauden.

Huomenna julkaistavassa toisessa osassa käsittelen hyökkäystä sekä teen yhteenvedon kauden odotuksista. Toivottavasti jaksoit lukea ja palaat huomenna lukemaan toisen osan.

Juri ”EN GÅNG IFK, ALLTID IFK”

-Juri Sivonen