Made in ulkomaat

      Ei kommentteja artikkeliin Made in ulkomaat

Taisin viimeksi ottaa kiinni ja mainita, että tulen seuraavassa blogissani ottamaan kiinni Pelaajiin joita IFK: sssa on vuosien saatossa pelannut. Tuotan sen verran pettymystä, että teen sen pelkistetyssä muodossa ja käyn ulkomaan avuja läpi omine mielipitein ja analyysin ja annan ehkä, jopa kouluarvosanan. Aloitetaan kaudesta 1979-1980, koska sieltä on hämärät muistikuvat numerolla 4 viilettävästä pakista, joka totteli nimeä Frank Neal. Muistan ne mustat tuuheat viikset mutta en kyllä oikeastaan mitään muuta. Olinhan sinä kautena vasta 9 vuotias pojanvesseli. Neal pelasi Suomessa kolme kautta, joista ensimmäinen vierähti Lahdessa ja kaksi jälkimmäistä IFK:ssa missä voitti myös Suomen mestaruuden ja tuli valituksi myös ensimmäisenä ulkomaalaispelaajana sm-liigan allstars kentälliseen. Nealin ura jatkui Suomesta lähtemisen jälkeen Ruotsissa.

neal.jpg

Kaudella 1981-1982 muistikuvieni jo ollessa parempia IFK:n hyökkäysosastoa täydensi nuori Kanadalainen Carey Wilson. Tehden yli 30 pistettä alle kolmessakymmenessä pelissä päättäen kautensa Kanadan alle 20 v maajoukkueessa. Mestaruuskaudelle ja ikimuistettaville “Stadin finaaleille” eli kaudelle 1982-1983 Careyn lisäksi oli mukaan liittynyt myös hänen veljensä Geoff. Kuten kaikki muistaa niin kausi päättyi ikimuistoisesti Suomen mestaruuteen ja samalla päättyi veljesten visiitti Helsingissä. Carey jatkoi uraansa vielä rapakon takana mutta Geoffiin liikkeistä ei ole tietoa. Muistan hauskan yksityiskohdan veljeksistä, kun olin pikkukundina yleensä hallin takana ja veljeksillä oli sellainen vanha Fiat 600 auto, joka kerran talvipakkasilla ei käynnistynyt. Eipä siinä mitään. Iso joukku nuoria innokkaita pikkupoikia työntämään autoa ja käyntiinhän se lähti. Siirrtytään eteenpäin ja kaudelle 1983-1984. Joukkue oli täysin kotimainen tämän ja pari seuraavaa kautta kunnes siirryttään kaudelle 1985-1986. Silloin kuvioihin astui pieni hintelä Kanadan apu kantaen numeroa 10 ja kaikkihan tietävät, että tästä muodostuikin hyvin pitkäaikainen suhde.

Darren Boyko. Edelleenkin yksi parhaimpia ulkomaalaisia mitä mielestäni liigassa on ollut. Taitava rightin sentteri aloitus spesialisti Helsingissä hyvin viihtynyt Kanukki, joka vielä tänäkin päivänä puhuu jonkin verran Suomea. Darren pelasi stadissa kaikenkaikkiaan 11 kautta voittamatta kumminkaan mestaruutta. Stadin jälkeen ura jatkui vielä parin kauden ajan. Darren on ehdottomasti pelaaja, jonka paita olsi pitänyt hilata Nordiksen kattoon. Kertakaikkiaan upea pelaaja. Ensimmäisellä Darrenin kaudella puolustuksessa viiletti myös Brett Vance pelaten ainoastaan kolme ottelua, kunnes siirtyi silloiseen kiekkoreippaaseen loppukaudeksi. Entäs sitten ihmiskuula Steve Peters, joka siirtyi Saipasta. Pelaten yhden kauden kunnes vaihtoi maisemaa. 80 luvun loppukausilla mukana oli mm sellaisia pelimiehiä, kun Rich Strachan pakki, josta ei hirveästi kerrottavaa ole.

ifk_1998.jpg

1990 luvulle siirtyessä alkoi tsekkipelaajien vyöry Suomeen ja oman osansa sai myös IFK. Kukapa ei muistaisi tai unohtaisi Drahomir Kadlechia, joka viihtyi Helsingissä kolme kautta. Entäpä Dan Lambert ? Niin juuri siis kuka. 1994-1995 tapahtui sitten jotain mullistavaa. IFK:n paidan puki päälle ensimmäistä kertaa venäläispelaaja Juri Kuznetsov. Juri pelasi kaikkinensa kolme kautta stadissa. Ns Bosman päätös alkoi sitten tuomaan entistä enemmän ulkomaalaisia Suomeen ja varsinkin kaudelle 1996-1997. IFK: ssa pelasivat mm Ruotsalaiset Niklas Eriksson, Ove Molin, Mikael Wahlberg. Jenkki Tom Bisset, Kanukki Eric Murano ja vielä Juri Kuznetsov. Aikamoinen legioonia. Kausihan päättyi silloin runkosarjaan ja jäättin poffien ulkopuolelle. Entäpä seuraava kausi. Rafalskia, Calounia, Thomasia ja Bob Halkidisia unohtamatta Johan Davidssonia ei tarvitse edes mainita mutta entäpä tälläiset nimet. Ryan Savoia, Mike Legg ja Tim Bergland. Kyllä vaan tälläisetkin nimet löytyivät sen kauden rosterista. Entäpä sitten seuraava kausi, kun oltiin vielä finaaleissa. Ykköshankintana tietysti Luciano Borsato. Thomas oli vielä sen kauden maalissa ja muista nimistä Calounin lisäksi tietysti tälläiset suuruudet, kun Jamie Baker, Scott Malone, Joe Frederick, sekä Trevor Doyle, jonka pelillinen anti hyvin lyhyeksi.

marek.jpg

2000 luvulle siirtyessä kävi taas ns Darren Boykot. Kukapa muukaan, kun Marek Zidlicky meidän oma Marek, joka kaikkinensa pelasi 5 kautta ja joka jätti lähtemättömän jäljen punaisten kannattajiin. Lähti luomaan NHL uraa ja on luonutkin sen hyvin, koska pelaa siellä vieläkin. 2000 luvulla punaisen paidan ovat enemmän tai vähemmän pukeneet päälle, onnistuen tai epäonnistuen mm seuraavanlaiset nimet. Mike Gaffney, Eduard Zankovets, Todd Nelson, Parris Duffys, Jarosval Bednar, Martin Stepanek, Ray Giroux, Aigars Cipruss, Roman Vopat, Robert Kantor, Sandy Moger, Andrei Podkonicky, Jeff Scissons, Jonas Andersson, Roman Simicek, Frantisek Mrazek, Dave Stathos, Yorik Treille, Tom Draper, Brett Harkins, Martin Spanhel, Lubomir Hurtaj, Ladislav Benysek, Tomas Vokoun, John Madden, Peter White, Jonathan Zion, Robert Schabel, Mark Murphy, Brad Parsons, Tom Askey, Petr Freiberg, Billy Tibbets, Jan Hrdina, Cory Murphy, Rem Murray, Steve Guolla, Ryan Vesce, Joe Perrault, Mathieue Perreault, Stephane Robidas, Patric Hucko, Charlie Cook, Libor Ustrnul, Shawn Bates, Dan Hacker, Tom Wahl, Ivan Majesky, Dale Clarke, Ross Lupaschuck, Jeff Hamilton, Eddie Delgrosso, Tyler Redenbach, Dennis Endras, Kyle Krubertantz, Mika Hannula, Patrik Osullivan, Corey Elkins, Joakim Eriksson, Janos Hari, Oskar Eklund, Jason Desantis, Rico Fata, Austin Block, Petr Stoukal, Trevor Gillies, Tommy Wargh, Brad Thiessen, Joakim Lundström, Braden Birch, Ryan Thang, Daniel Fernholm, Tomas Zaborsky, Yohann Auvitu, Nikolai Goldobin, Daniel Grillforss, Matt Generous.

bednar.jpg

Summa summarum. Iso liuta nimiä ja nyt päästään oikeastaan asian ytimeen mitä ajoin takaa. Ajatellaan, että luit nimilistan kahteen tai jopa kolmen kertaan läpi. Pistät silmät kiinni ja mietit noita nimiä ja kysyt itseltäsi. Ketä noista on jäänyt mieleen niin hyvässä tai pahassa vai onko jäänyt ollenkaan. Jos rehellisiä ollaan niin itselläni ei ole minkäänlaista muisti saati mielikuvaa suurimmasta osasta noista nimistä ja uskon, että en ole ainoa sen kanssa. Vahvistuksia vuosien saatoissa vai oliko sittenkään. Kiitos, että olit tälläkin kertaa mukana.

Harry. Olen aina IFK

Btw. Olen jättänyt listalta tahalteen yhden nimen pois ja heitänkin nyt pallon teille arvon lukijat. Paljon nimiä mutta yksi puuttuu ja ei tarvitse mennä 1970 luvulle.