Jääkiekko-ottelu tapahtumana ja markkinointi

Jääkiekon markkinoinnin tulee herättää ihmisten mielenkiinto tuottamalla monipuolista ja nykyaikaista sisältöä erilaisiin medioihin. Niin koko Liigan markkinointi kuin IFK:nkin oli erittäin vähäistä, jopa olematonta aikaisempina vuosina. Odotin jo Jokerien siirryttyä viime kaudeksi KHL-liigaan ponnistuksia Liigan markkinoimiseksi, mutta ei! Olin hämmästynyt ja pettynyt; Liiga on saanut kilpailevan liigan markkina-alueelleen, mutta tähän ei reagoida mitenkään vaan jäädään niin sanotusti tuleen makaamaan. Onneksi alkaneen kauden alla ja kauden jo alettua sekä Liiga että IFK ovat nostaneet profiiliaan markkinoinnin saralla. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan! Tässä blogissani haluankin miettiä, mitä voitaisiin tehdä jääkiekko-ottelun kehittämiseksi tapahtumana ja haastankin kaikki halukkaat mukaan keskusteluun.

Kesällä Narinkkatorilla Kampissa oli HIFK:n ja Bluesin välinen tossulätkä-ottelu, Hietsussa oli rantalentis- ottelu fanien ja joukkueen välillä ja ravintolapäivänä HIFK:lla oli oma koju Sinebrychoffin puistossa Hans Välimäen johdolla. Täytyy sanoa, että ravintolapäivänä sai kyllä maukkaan hampurilaisen ja Köllinkin kanssa tuli vaihdettua muutaman sana. Taisipa osa joukkueen pelaajista olla jossain vaiheessa myös tavattavissa Kampin ostoskeskuksessa. Lisäksi tietysti tuli normaalit bussipysäkkimainokset ympäri pääkaupunkiseutua. Niin HIFK:n internetsivuilla, facebookissa kuin twitterissäkin on aktiivisuus ollut muutaman viime vuotena erinomaista. Myös Liiga aktivoitui mukavasti kauden alussa: Narinkkatorilla oli Liigatapahtumaa, lätkävarusteisiin pukeutuneita ”pelaajia” oli bongattavissa useissa kaupungeissa sekä Liigakiekkoja oli piilotettu ympäri Suomea ja joukkueille valittiin ”some-pelaajat”. Yksi hauskimmista markkinointikikoista oli se, kun HIFK:n tehdessä maalin alkoi Kampin ostoskeskuksessa soida meidän maalilaulumme.

Miten sitten saataisiin hallia täytettyä enemmän?

Itse HIFK:n matseissa on ollut kaikenlaista tapahtumaa Ladies Nightistä aina Oktoberfestiin ja ruokatapahtumaan asti. Tämä kaikki on tosi hienoa, mutta olisiko vielä jotain mitä voitaisiin tehdä? Hallille on saatu uusi upea Jumbotron ja mielestäni sitä kannattaisi hyödyntää koko matsin ajan. Erätauoilla pitäisi pyörittää koko ajan parhaita torjuntoja, maaleja, tappeluita ynnä muita tapahtumia höystettynä sopivan aggressiivisella musiikilla poisluettuna ne hetket, kun jäällä on jotain tapahtumaa. Jumbotronilla voisi myös Nelonen Pron tapaan maalin syntyessä muissa otteluissa hetken vilahtaa maalintekijä ja pelin tilanne sekä vähintään erätauoilla näyttää muiden matsien tilannetta.

Viikonlopun kotimatseihin voitaisiin kutsua jokin hyvin pärjännyt HIFK:n tai yhteistyöseuran junnujoukkue ja heitä voitaisiin näyttää jumbotronilla joukkueen esittelyn ja pienen haastattelun kera. A-junnujen matseista voitaisiin näyttää videokoosteita erätauoilla. Jossain ehdotettiin, että lauantain ja sunnuntain peleistä voisi kehittää isomman koko päivän tapahtuman, jossa esimatsina Nordiksella olisi kollien peli ja sitten samaan perään liigamatsi samalla lipulla ja samalla paikalla. Mielestäni tämä olisi loistava idea, itseäni kiinnostaisi kyllä.

Mielestäni ajoittain lipuista voisi olla erikoistarjouksia. Minikausari esimerkiksi kuukauden kaikkiin matseihin vaikka 10 % alennuksella määrättyihin katsomonosiin voisi olla toimiva niinä kuukausina jolloin otteluohjelmassa on taukoa. Näin lippuihin ei sisältyisi liikaa otteluita ja hinta voisi olla kohtuullinen. Voisi myös yhdistää muutaman ottelun samalle lipulle tai määrätyn vastustajan kaikki pelit yhdelle lipulle.

Kaikenlaiset kilpailut ovat hyvä markkinointikeino ja niitä kannattaa pitää, seuraavassa muutamia ehdotuksia. Kaikkien irtolippujen ostajien kesken voitaisiin arpoa seuraavaan matsiin yhdelle henkilölle kaksi vapaalippua seuraavaan kotiotteluun. Irtolippujen ostajista saa varmasti tiedot Lippupalvelusta tai jos tämä ei ole mahdollista varmasti tiedetään mitkä paikat on myyty irtolippuina, kuulutuksia ensimmäisen erän aikana ja voiton haku viimeisellä erätauolla ja tietysti kamerat paikalla! Voisi ajatella myös veikkauskilpailua joukkueen sisäisen maali- ja pistepörssin voittajasta oikeine pisteineen? Ensimmäisessä runkosarjan jälkeisessä matsissa, edellyttäen tietysti että päästään poffeihin, voittajat voitaisiin palkita edellä mainittujen pelaajien game-worn pelipaidoilla nimmareilla pelaajien itsensä toimesta. Palkitseminen voisi toki tapahtua myös seuraavan kauden ensimmäisessä matsissa. Jollakin kaudella taisi olla kilpailu lapsille, jonka voittaja pääsi istumaan matsin ajaksi IFK:n vaihtoaitioon, mielestäni tämä oli ideana hyvä ja tätä voitaisiin jatkaa ja kehittää.

Kamraattien fb-sivulla on ollut jonkin verran ollut keskustelua rummuista hallissa. Puheenvuorot ovat olleet puolesta ja vastaan. Itse kyllä pitäisin ajatuksesta, että rummulla lyötäisiin tahtia fanikatsomossa, se voisi tuoda ryhtiä kannustamiseen. Voisiko faniklubin capolla olla megafoni käytössään? Joskus capon ääni sortuu kohtuullisen pahasti. Olin Torontossa katsomassa paikallisen joukkueen Toronto Marliesin pelin viime keväänä ja siellä kannustukset pidettiin yksinkertaisena tyyliin ”Go Marlies GO”, jolloin koko katsomo lapsesta vaariin yhtyi tähän. Fanikatsomo kyllä tekee hienoa työtä jaksaessaan aina kannustaa joukkuetta, mutta laulut ovat outoja suurelle osalle katsojia ja suomalaiset eivät ole enää nykyään laulajakansaa, helpompi olisi yleisö saada mukaan pitämällä chantit simppeleinä.

HIFK:n fanit ovat kovin keski-ikäistä porukkaa, kun katselee ympärilleen. Seuran jatkuvuuden kannalta pitäisi saada katsojiksi enemmän nuoria ja ensimmäinen askel tähän suuntaan voisi olla musiikin muuttaminen nuorekkaammaksi. Rokki voi hallilla raikaa, mutta ehkä välissä voisi soittaa muutakin? Musiikin pitäisi olla nykyistä huomattavasti aggressiivisempaa, jotta saadaan tunnelma nousemaan, pitää olla sellaista uhan tuntua. Tunnelma kyllä mielestäni lässähtää kun ämyreistä alkaa tulla ”Let`s play hockey Canada!” suoraan viime vuodelta 1974. Oikeesti! Esimerkiksi viime kaudella soitettu Avenged Sevenfoldin Hail to the King oli loistavan agressiivinen hengennostatusbiisi ihan 2010-luvulta. Tätä lisää.

Itse tulen lähinnä katsomaan matsia, mutta toki olut, kahvi ja syötäväkin kelpaa vaihtelevasti, samoin oheistapahtumat pelaajatapaamisineen tuovat oman mausteensa ottelutapahtumaan. Ottelutapahtuma ja markkinointi ovat lähteneet kehittymään kuluvan kauden aikana hyvin, mutta aina voi jotain tehdä paremmin. Rakkaat Kamraatit, mitä olette mieltä edellä kirjoitetusta? Voisivatko tällaiset jutut toimia? Onko teillä hyviä ideoita ottelutapahtuman kehittämiseen? Ottakaa kantaa!
Mukavaa talven odotusta kaikille!

markkinointi.jpg

Juri Sivonen ”En gång IFK, alltid IFK”