Old Time Hockey

      Ei kommentteja artikkeliin Old Time Hockey

Joskus muinoin 1980 luvun puolivälissä IFK markkinoi alkavaa kautta ulkomainoksilla : ” Old time hockey is back in town ” kuvassa Iiro Järvi siinä viisi sakaraisessa IFK paidassa, joka suoraan sanottuna oli karmea.

vanha_paita.jpg

Jäin miettimään ja aprikoimaan tuota lausetta. Mitä se oikeastaan oli ja mitä sillä oikeasti haluttiin saavuttaa saati toiko se, jotain lisää kaukaloon. Toimiko se pelottelukeinona vastustajia kohtaan. Tuskinpa vain. Mainonta ja markkinointi ei silloin ollut samanlaista mitä se tänä päivänä on ja rehellisesti yhtään punaisten lasien takaa katsomatta. IFK tekee sen aivan loistavasti 2000 luvulla.

Old time hockey oli sitä aikaa, kun tyytymättömät katsojat heittivät broiskuja jäälle. Organisaatiota tuntui vähät välittävän pelillisestä annista saati panoksesta ja suoraan sanottuna tuntui välillä siltä, että seuraa ei edes kiinnostanut mestaruuden voittaminen. Tuntui, että oltiin siihen tyytyväisiä, että saavutettiin playoff paikka ja yleensä lähdettiin lauluun sitten samantien. Old time hockey. Ketä tai mitä sillä yritettiin hakea. IFK rymisteli kaukalossa ja oli otsikoissa ihan muista, kun pelillisten ansioiden vuoksi. Saattoi toki olla niidenkin mutta yleensä iltapäivälehtien otsikot kertoi, jotain aivan muuta. Milloin, joku oli taas saanut pelikiellon ja mistäkin syystä.

Tappelu88.jpg

Nyttemmin voisi vaikka kyseenalaistaa ne vuodet. Oliko kyseessä ammattilaiset vai puoliamatöörit. Touhu vaikutti enemmän puuhastelulta, kun ammattiorganisaation tekemiseltä. Silloinen möreä ääninen herrasmies teki sopimuksia suurin piirtein edes pelaajaa näkemättä. Ei ollut agentteja. Kaudella nämä pelimannet sitten osoittautui flopeiksi ellei ollut täydellisiä farsseja ja kausi päättyikin tuttuun tapaan hyvin nopeasti. Vasta 1990 luvun lopulla alettiin unohtamaan tämä old time hockey ja alettiin pikkuhiljaa tuoda ammattimaista otetta jokapäiväiseen työskentelyyn. Palkattiin ensimmäinen urheilutoimenjohtaja nuori Kuopiolainen, joka astui suuriin saappaisiin ja kirkkaisiin valoihin kumminkin suuresta kritiikistä huolimatta, fokuksena tuoda ammattimainen duuninteko mukaan.

Kaikki kumminkin muistanee, että nuoren Kuopiolaisen ensimmäinen kausi adjutantteineen ja joukkoineen oli katastrofi. Johtuen osittain siitä, että ns Bosman päätös oli tuonut mukanaan sen, että pelaajat olivat vapaita liikkumaan ilman siirtokorvauksia ja näin ollen myös IFK muistutti enemmän muukalais legioonaa, kun lätkäjengiä. Kausi päättyi jo runkosarjaan ja muistan vieläkin Mike Eavesin ilmeet penkillä, kun ei tuntunut herralla olevan minkäänlaisia lankoja enään käsissä, jotta vikasta matsista tarvittava voitto olisi otettu. Ei aikalisää saati maalivahtia ulos. Matsi päättyi 2-2 ja samalla päättyivät IFK:n pelit runkosarjaan. Oltiinko sittenkin palattu siihen old time hockey ajatteluun. Sanotaan, että virheistä opitaan ja anteeksi on annettava. Kauteen 1997-1998 lähdettiin suurin odotuksin. Nuori Kuopiolainen oli koonnut joukkueen ja edelleenkin yhtään punaisten lasien takaa katsomatta sanon edelleenkin, että se on koskaan paras näkemäni joukkue mitä sm-liigassa on ollut jalkeilla. Mutta mitä tapahtuu kuukausi ennen kauden alkua. Mike Eaves ilmoittaa, että pakkaa kimpsut ja kampsut ja lähtee takaisin kotiin eli näin ollen oltiin tilanteessa missä joukkueella ei ollut liigakauden kynnyksellä valmentajaa. Kausi kumminkin päättyi kultajuhliin ja suureen ilmapallomereen. Faneille pitkä odotus oli vihdoin ohitse. Ei old time hockeyta vaan ammattimaista tekemistä päivästä toiseen. Seuraava kausikin oltiin vielä finaalissa, jonka valitettavasti Tps vei Mika Alatalon lerppunostolla.

Kaudet menivät miehet vaihtuivat mutta menestystä ei tullut. Hmm varmaan mietittiin byroolla. Pitäisikö faneille taas tuoda leipää ja sirkushuveja tuomalla takaisin se old time hockey. Luojan kiitos, että toimistolla oltiin fiksuja ja siihen ei palattu. Ei kentällä eikä myöskään ulkomainosten suhteen. Kysyn kumminkin itseltäni ja myös teiltä. Kaipaatteko niitä aikoja, jolloin old time hockey oli elementissään. Kaipaan mutta en siinä muodossa mitä se silloin, joskus oli. Kaipaan sitä, jolloin vastustajien parhaat pehmitettiin kovilla taklauksilla tai oltiin päällystakkeina. Siitä on pieniä vivahteita ollut muutamina viime kausina. Onkohan salaa otettu se old time hockey slogan käyttöön mutta meille faneille ei ole siitä kerrottu mitään. Jäädään mielenkiinnolla odottamaan.

Harry. Olen aina IFK

Seuraavassa blogissani otan kiinni pelaajiin mitä IFK:n paidassa on esiintynyt.

Ps. Yritin kissojen ja koirien kanssa saada sitä mainoskuvaa tähän mukaan mutta sitä ei ollut enään mahdollista saada.

HAKKI.jpg